Jedzenie na masie.
Witamy.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery jeśli nie jest Pan uczulony na białko pochodzenia krowego, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, wiórki kokosowe;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Podobnie wygląda sprawa z posiłkiem potreningowym. Jednak należy pamiętać, że kompozycja posiłków zależy od rodzaju diety i aktywności fizycznej w ciągu dnia oraz pory treningu.
Kwestię posiłków okołotreningowych omówiliśmy w poniższych odcinkach z cyklu Zapytaj Trenera.
Posiłek potreningowy (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=Vj1IVj0hJpM
Kwestia posiłków potreningowych była poruszana także w tych odcinkach:
https://www.youtube.com/watch?v=-aPK5jpP-KU
https://www.youtube.com/watch?v=CQF-HPFI89Q
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Podsumowując: absolutnie nie można zatem jeść wszystkiego. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych i zawierających dużo węglowodanów prostych. Także tłuszcze trans nie są wskazane.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):