Zadaj pytanie
13 września 2015 23:56

Smażenie na maśle ?

Od pewnego czasu jestem na redukcji i mam problem z utrzymaniem tłuszczy. Używam oleju winogronowego który ma 92 g tłuszczu na 100 ml. Zastanawiam się czy użycie masła które ma go 39 g / 100 g nie byłoby lepszym rozwiązaniem ?
2236
3

Witaj,

Masło jest  tłuszczem  otrzymywanym wyłącznie ze śmietany mleka krowiego. Tłuszcz ten jest źródłem nie tylko łatwo przyswajalnych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, lecz także niewielkich ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) witamin D i A oraz cholesterolu. Jednak masło oraz margaryny miękkie mają niską temperaturę rozkładu i z tego względu nie nadają się do długotrwałego smażenia (temperaturze ok. 120°C masło brązowieje gwałtownie, ze względu na spalanie się białka. Rozkład tłuszczów następuje w temp. ok. 200°C). Pod wpływem wysokiej temperatury w produktach tych powstaje aldehyd akroleina - związek rakotwórczy.

        Masła używa się raczej do bardzo krótkiego smażenia w niskiej temperaturze. Ewentualnie masło można dodać pod koniec smażenia w celach poprawy walorów smakowych potrawy.

       Najlepiej do smażenia jest używać oleju, który ma wysoki punkt dymienia – powyżej 180°C, jednak z praktycznego punktu widzenia, najlepiej powyżej 200°C. Powinien ponadto zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie nietrwałe i podatne na zmiany w wysokiej temperaturze. Dobrze jest, aby zawierał głównie kwasy tłuszczowe nasycone lub jednonienasycone, które w dużo mniejszym stopniu ulegają negatywnym przemianom pod wpływem wysokiej temperatury. Nie powinien być to wreszcie olej tłoczony „na zimno” – mimo, że tłuszcze te charakteryzują się największą wartością odżywczą, jednak są dużo bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną w porównaniu do tłuszczów rafinowanych – w efekcie smażąc na takim tłuszczu możemy wyrządzić sobie więcej szkody niż pożytku.
       Można do smażenia używać również tłuszczów zwierzęcych takich, jak np.  masło klarowane. Ostrożnie jednak z tym tłuszczem, ponieważ tak samo jak zwykłe masło, zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nadaje się więc tylko do krótkiego smażenia.

dodał odpowiedź 14 września 2015 15:51
Nie jest ważne ile gram tłuszczu ma produkt. To oczywiste, że jeśli potrzebujesz pewną ilość tłuszczu, a nie oleju czy masła. Ale masło, które ma 39g tłuszczu w 100 gramach raczej nie wygląda mi na masło. Masło zaczyna się od 80 g. Jeżeli chodzi o zastosowanie to nie ma różnicy.
dodał odpowiedź 14 września 2015 16:11
A nie wiem szczerze mówiąc, bo nie jem masła. Jest to delma.
dodał odpowiedź 17 września 2015 15:52
Nie, zdecydowanie nie! Ta margaryna, która nie ma nawet połowy tłuszczu w tłuszczu(bo przecież na tłuszczu chcesz smażyć) nie nadaje się do spożywania w żadnych wypadku, tym bardziej na smażeniu. Używaj lepiej oleju winogronowego, oliwy itp. Możesz też spróbować smażyć na tzw. PAM'ie, jest to bezpiecznie z tego względu, że nie zawiera tłuszczu i można na nim dobrze usmażyć mięso, naleśniki itd. Wpisz w google PAM spray, bez problemu znajdziesz sklep gdzie można to kupić.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie