Woda mineralna czy źródlana?
Witaj,
Wyróżniamy kilka rodzajów wód. Właściwości wody zależą od jej składu i pochodzenia, czyli sposobu pozyskiwania. W Polsce zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2003r., produkuje się 4 rodzaje wód:
- wody naturalne źródlane, które są wydobywane z czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. Zawierają one mniej niż 1000mg składników mineralnych w litrze. Ze względu na uwarunkowania geologiczne ich skład chemiczny może ulec niewielkim zmianom.
- wody naturalnie mineralne, które wydobywane są z odwiertów głębinowych. Maja stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały. Wyróżniamy tu wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają co najmniej 1000mg składników mineralnych na litr.
- wody stołowe, to takie, które otrzymuje się w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z rożnymi składnikami mineralnymi lub woda mineralna. Dobrze gaszą pragnienie, są jednak znacznie uboższe w niektóre składniki mineralne.
- naturalne wody lecznicze, które pochodzą ze źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz przynajmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu. Do takich wód należy przykładowo Jan. Wody te lezą głęboko pod powierzchnia ziemi i zawierają minerały w stężeniu od 500 do ponad 1500 mg w litrze. Wśród minerałów najczęściej występują: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Stężenie i proporcje tych składników zależą przede wszystkim od budowy geologicznej danego regionu.
Wody mineralne podzielić możemy na 3 grupy: niskozmineralizowane, średniozmineralizowane oraz wyskozmineralizowane (do tej grupy zaliczają się także wody lecznicze):
- wody niskozmineralizowane, to takie, których nasycenie minerałami nie przekracza 500 mg na litr, nalezą do nich Kropla Beskidu, Żywiec Zdrój, Slotwianka, Dobrawa;
- wody średniozmineralizowane, to takie, które mają 500-1500 mg minerałów/litr, mamy tu: Nałęczowiankę, Aqua Minerale, Aquarel;
- wody wysokozmineralizowane, które maja ponad 1500 mg minerałów/litr. Wymienię tu Cisowiankę, Galicjankę, Muszyniankę oraz Kryniczankę.
Codziennie możemy śmiało sięgać po wody o niskim średnim stężeniu minerałów. Z pozostałymi radzę uważać, ponieważ przy dłuższym i częstszym stosowaniu mogą okazać się niekorzystne dla zdrowia.
Bardzo ważne jest aby nie przesadzać z wodami leczniczymi, bo choć okazują się być pomocne w leczeniu niektórych schorzeń, to kursowanie się nimi bez konsultacji z lekarzem może być niebezpieczne dla wątroby oraz nerek. Również wody wysokozmineralizowane nie są wskazane do częstego stosowania. Można takiej wody wypić 1-2 szklanek dziennie.
Warto zrobić to zwłaszcza podczas upałów, kiedy nasz organizm traci sporo minerałów. Sportowcom oraz osobom pracującym fizycznie polecane są przede wszystkim wody stołowe. Wybierając wodę dla siebie warto zwrócić uwagę na zawartość sodu. Nadmiar tego pierwiastka może powodować wzrost ciśnienia oraz zatrzymanie wody w organizmie. Wód o wysokim nasyceniu sosem powinny unikać także osoby z chorobami nerek, układu krążenia czy tez używające dużych ilości soli. Ważny jest także odczyn pH wody. Obojętny wynosi 7. Wody o wyższym (zasadowe) i niższym (kwaśne) mogą okazać się idealne dla jednych a szkodliwe dla innych osób. Przykładowo osoby z nadkwasota powinny unikać wód kwaśnych, które wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego.
Co ciekawe gazowana wodę mineralna poleca się po wysiłku fizycznym. Woda ta szybciej wchłania się niż niegazowana i pobudza produkcje moczu. Dzięki temu organizm szybciej pozbywa się nagromadzonych w czasie wysiłku toksyn. Takiej wody nie zaleca się jednak osobom z problemami żołądkowymi, ponieważ CO2 ma właściwości drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego.
Wracając do Twojego pytania która wodę wybrać warto wiedzieć, ze: Woda źródlana:
- ma mała zawartość składników mineralnych, toteż nie nadają się do uzupełniania niedoborów biopierwiastkow,
- ma mała zawartość sodu, zatem poleca się ja osobom z nadciśnieniem,
- może przyczyniać się do wypłukiwania minerałów z organizmu,
- nadaje się do przyrządzania posiłków albo parzenia kawy lub herbaty,
- dobrze rozpuszcza zawarte w pokarmach składniki odżywcze, czyniąc je łatwiej przyswajalnymi.
Woda mineralna:
-zawiera więcej składników mineralnych niż źródlana,
- wody wysokozmineralizowane poleca się prze zaparciach, ponieważ przyspieszają perystaltykę jelit,
- zawierają spore ilości sodu, polecane są wiec osobom uprawiającym sport oraz w czasie upałów,
- nie powinno się podawać jej niemowlętom.