Ważenie jedzenia
Witam, wszyscy polecają żeby ważyć mięso na surowo, przed ugotowaniem.
Zauważyłem jednak dość dziwna rzecz. Na opakowaniu kurczaka było napisane że jest to 700 gr. Po ugotowaniu mięsa i zważeniu wyszło mi zaledwie 500gr. Czym to jest spowodowane ? Domyślam się, że podczas pieczenie z mięsa wychodzi cała woda, w takim razie ważyć je przed czy po ugotowaniu ? Jest to różnica aż 200 gr. dodam też że jest to udo.
Zauważyłem jednak dość dziwna rzecz. Na opakowaniu kurczaka było napisane że jest to 700 gr. Po ugotowaniu mięsa i zważeniu wyszło mi zaledwie 500gr. Czym to jest spowodowane ? Domyślam się, że podczas pieczenie z mięsa wychodzi cała woda, w takim razie ważyć je przed czy po ugotowaniu ? Jest to różnica aż 200 gr. dodam też że jest to udo.
1737
3
dodał odpowiedź 1 sierpnia 2015 20:20
Ważyć wszystko zawsze przed obróbką termiczną. Niektóre produkty stracą wodę (mięso), a niektóre nabiorą (ryż, kasza)
dodał odpowiedź 2 sierpnia 2015 11:28
Siemanko, przed obróbkę waż jedzenie. Pozdrawiam