31 lipca 2015 16:04 •
Ważenie Jedzenia
Ogólnie mówi się, aby ważyć jedzenie przed podaniem go obróbce. Logicznym jest, że to się sprawdza w przypadku produktów, które nabierają wody, jak ryże, kasze, makarony.
Jak natomiast wygląda sprawa z mięsem (i innymi), które np przy smażeniu traci na wadze? Również podliczać wszystko przed jego usmażeniem, czy zważyć dopiero po przygotowaniu?
Jak natomiast wygląda sprawa z mięsem (i innymi), które np przy smażeniu traci na wadze? Również podliczać wszystko przed jego usmażeniem, czy zważyć dopiero po przygotowaniu?
794
4
dodał odpowiedź 31 lipca 2015 17:29
również przed obróbką
dodał odpowiedź 31 lipca 2015 23:31
To zależy, bo np mięso często zawiera różne ilości wody. A mianowicie do jednego kurczaka wstrzykną więcej, a do drugiego mniej. Więc kupujemy 1 kg mięsa i 1 kg mięsa, i w jednym z nich może być znaczna różnica w ilości wody, która wartości odżywczych nie zawiera.
dodał komentarz 2 sierpnia 2015 16:53
No właśnie dlatego pytam, bo to trochę niejasne przez tę wodę, czy tabele kaloryczne podają makro w 100g zawierające tę wodę, czy już bez niej po przygotowaniu.
dodał komentarz 2 sierpnia 2015 18:08
W tabelach jest wszystko podane. Jest napisane np. wartość produktu przed/po ugotowaniu.