Zadaj pytanie

Ważenie Jedzenia

Ogólnie mówi się, aby ważyć jedzenie przed podaniem go obróbce. Logicznym jest, że to się sprawdza w przypadku produktów, które nabierają wody, jak ryże, kasze, makarony.
Jak natomiast wygląda sprawa z mięsem (i innymi), które np przy smażeniu traci na wadze? Również podliczać wszystko przed jego usmażeniem, czy zważyć dopiero po przygotowaniu?
794
4
dodał odpowiedź 31 lipca 2015 17:29
również przed obróbką
dodał odpowiedź 31 lipca 2015 23:31
To zależy, bo np mięso często zawiera różne ilości wody. A mianowicie do jednego kurczaka wstrzykną więcej, a do drugiego mniej. Więc kupujemy 1 kg mięsa i 1 kg mięsa, i w jednym z nich może być znaczna różnica w ilości wody, która wartości odżywczych nie zawiera.
dodał komentarz 2 sierpnia 2015 16:53
No właśnie dlatego pytam, bo to trochę niejasne przez tę wodę, czy tabele kaloryczne podają makro w 100g zawierające tę wodę, czy już bez niej po przygotowaniu.
dodał komentarz 2 sierpnia 2015 18:08
W tabelach jest wszystko podane. Jest napisane np. wartość produktu przed/po ugotowaniu.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie