Zadaj pytanie
14 lipca 2015 15:49

Czy można smarować chleb masłem?

Witam, czy mogę w diecie na masę smarować sobie kromki chleba brązowego tostowego masłem (smaruje bardzo cieńko), czy raczej powinienem z tego zrezygnować? Jem 6 kromek dziennie.
1708
9
dodał odpowiedź 14 lipca 2015 18:28
smalec będzie lepszy
dodał komentarz 14 lipca 2015 18:34
pytam poważnie ;)
dodał odpowiedź 14 lipca 2015 18:40
jeden jak i drugi produkt to tłuszcze zwierzęce, których ilość w diecie powinna być ograniczana. Jeżeli jednak mielibyśmy je porównać i ocenić, to okaże się, że smalec pod wieloma istotnymi względami odżywczymi przewyższa masło. Po pierwsze smalec zawiera mniej szkodliwych kwasów tłuszczowych nasyconych niż masło. Po drugie zawiera dużo więcej sprzyjających naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych. W smalcu tych pierwszych jest dwukrotnie więcej, a wielonienasyconych nawet trzykrotnie. Smalec także lepiej wypada pod względem zawartości cholesterolu. Zatem porównując jakość odżywczą obu tłuszczów, smalec prezentuje się od masła nieco lepiej.
dodał odpowiedź 14 lipca 2015 21:25
WItam! Oczywsićie ze możesz, tłuszcze nasycone w naszej diecie są niezbędne, a w rozsądnej ilości, są nawet bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Wbrew powszechnej opinii, mogą one zapobiec odkładaniu się złego chlesteloru LDL, zapobiegają miażdżycy. Masło to skarbnica witamin ADEK, składa się ono głównie z MCT - tłuszczów średniołańcuchowych, które pomagają metabolizować tkankę tłuszczową. Rozsądna ilość masła w naszej diecie przyniesie wręcz same korzyści, śmiało możesz smarować sobie tosta odrobiną masła, po prostu wlicz je do bilansu kalorycznego. Nie zalecałbym tylko smażenia na maśle - ma strasznie niską temperaturę dymienia, co prowadzi do szybszego wydzielania się rakotwórczych związków, oraz drażniącej nasz przewód pokarmowy akroleiny. Tłuszcze nasycone świetnie nadają się do smażenia, gdyż zawierają mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury utleniają się do bardzo szkodliwych dla naszego zdrowia związków. Do smażenia najlepszym wyborem byłby olej kokosowy rafinowany, masło mimo tego że to tłuszcz nasycony, nie jest polecany do smażenia - najlepiej spożywać je na zimno. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 14 lipca 2015 22:10
Witaj, Wszystko zależy czy jest to rzeczywiście prawdziwe masło, a nie jakiś mix tłuszczu palmowego z masłem zwierzęcym. Staraj się czytać składy i wybierać tylko te masła, które nie zawierają tłuszczu palmowego. Co do odpowiedzi kolegi ze smalcem, to nie żartował. Organizm w lepszym stopniu wykorzystuje tłuszcze nasycone (zwierzęce) aniżeli tłuszcze roślinne czy inne tego typu. Pamiętaj, że tego rodzaju tłuszcze również są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pozdrawiam
dodał komentarz 14 lipca 2015 22:20
to jest chyba margaryna zwykla ze sklepu
dodał komentarz 14 lipca 2015 22:31
Staraj się wybierać masła te od krowy, a nie te sklepowe gdyż tak jak pisałem mają dość dużo tłuszczu palmowego. Pozdrawiam
dodał komentarz 15 lipca 2015 10:14
hmmm a jest jakieś masło nie z mleka krowy (poza tym od kozy czy owcy)?
dodał komentarz 15 lipca 2015 10:33
Wystarczy Wojtku, że pójdziesz do sklepu weźmiesz do ręki produkt, który ma napisane "masło" a tam : 50% masła z mleka a reszta albo roślinne albo palmowy, niestety co do maseł to trzeba mocno czytać składy bo mamy takie prawo, że wystarczy pewna ilość % krowiego i już ten produkt możesz nazwać masłem, choć w rzeczywistości ma on tyle związanego z nim co nic... :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie