Orzechy - zdrowe tłuszcze
Witaj,
Orzechy włoskie słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy te nalezą do podstawowych substancji, które człowiek musi czerpać z pożywienia, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza. Układ odpornościowy i hormonalny po części zależą właśnie od tych kwasów. Ponadto nie mogą bez nich prawidłowo funkcjonować naczynia krwionośne i system nerwowy. Orzechy włoskie zawierają 5,5% kwasów omega 3 i 29% kwasów omega 6. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, a L-argininy przyczynia się do poszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżone zostaje ciśnienie krwi.
Dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy włoskie maja dobroczynny wpływ na komórki nerwowe. To działanie wzmacnia również znaczna ilość kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy te polecane są osobom nadpobudliwym, przemęczonych, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem.
Spora zawartość fosforu sprawia, ze orzechy włoskie doskonale wpływają na sprawność procesów myślowych, są polecane szczególnie osobom uczącym się. Na prace mózgu korzystny wpływ maja także miedz, mangan oraz kwas linolenowy.
W 100g orzechów włoskich znajdziemy: sód (6mg), wapń (90mg), magnez (150mg), fosfor (370mg), żelazo (2,6mg), cynk (2,8mg) oraz witaminy: B1 (0,3mg), B3 (1mg), E (1 mg), kwas foliowy (78g).
W 51,5% orzech ten składa się z tłuszczu, posiada ponadto wysokowartościowe białko (10%).
Wracając do Twojego pytania, oczywiście możesz zastąpić orzechy laskowe, których nie lubisz orzechami włoskimi.