Co to jest żywność funkcjonalna?
Witaj,
Pojęcie ,,żywność funkcjonalna" pojawiła się w literaturze światowej na początku lat 90 XX w. Istnieją różne definicje żywności funkcjonalnej. Jednakże od 1999 r. Żywność funkcjonalną stanowią produkty spożywcze, które oprócz wartości odżywczych, daje naszemu organizmowi korzyści zdrowotne, np. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają zawartość cholesterolu, stabilizują pracę przewodu pokarmowego.
Podwyższona jakość zdrowotna tej żywności wynika z obecności w jej składzie substancji bioaktywnych, wpływających korzystnie na przemiany metaboliczne, jak również bardzo dobrych fizjologicznie proporcji składników odżywczych. Żywność ta występuje w formie konwencjonalnej oraz modyfikowanej technologicznie.
Surowiec do produkcji tej żywności w postaci konwencjonalnej musi pochodzić ze specjalnych hodowli i upraw, a także z wyselekcjonowanych odmian.
W wyniku modyfikacji technologicznej otrzymuje się żywność wzbogaconą w substancje bioaktywne albo żywność pozbawioną niepożądanych składników.
Bioaktywnym składnikiem żywności funkcjonalnej mogą być: błonnik pokarmowy (przeciwdziałanie zaparciom i nowotworom jelita grubego, zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi), prebiotyki (stymulacja rozwoju probiotycznej flory jelitowej), poliole (zmniejszenie stężenia glukozy we krwi), aminokwasy, peptydy, białka (zapewnienie prawidłowej budowy tkanek), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (przeciwdziałanie chorobom krążenia), witaminy (regulacja procesów metabolicznych), składniki mineralne, cholina i leucyną (usprawnienie funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego), probiotyki (zapobieganie zaparciom), substancje fitochemiczne.
Wymienione składniki bioaktywne produkowane w postaci tabletek, sytopów określa się mianem nutraceutyków.
Działanie prozdrowotne żywności funkcjonalnej musi być udokumentowane badaniami klinicznymi z udziałem odpowiednio dużej grupy badawczej.