Grupa krwi, a przyrost masy.
Witaj,
Żywienie zgodnie z grupa krwi to jedna z propozycji odżywiania. Zwolennicy tej metody uważają, że toksyczność pokarmów jest przede wszystkim wynikiem ich niepełnego trawienia. Większość z tych źle strawionych pokarmów to produkty niezgodne z grupa krwi a także przetworzone i naszpikowane rożnymi substancjami chemicznymi.
Autorzy tych programów żywieniowych podkreślają, że już po kilku tygodniach stosowania diety obserwuje się zwiększenie poziomu energii, redukcje tkanki tłuszczowej, zmniejszenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawę w zakresie chronicznych dolegliwości takich jak zgaga czy też zaparcia.
Według teorii wspomnianej diety, grupy krwi maja odzwierciedlać nawyki żywieniowe i tryb życia naszych odległych przodków. I tak osoby z grupa ,,0" powinny spożywać przede wszystkim białko, dla osób z grupa krwi ,,A" najkorzystniejsza jest dieta wegańska, u osób z grupa ,,B" sprawdzaj ą się produkty mleczne, z kolei osobom z grupa ,,AB" zaleca się dietę zróżnicowaną.
Dla Twojej grupy krwi odradza się jedzenie mięsa i jego przetworów, nabiału, pszenicy, niektórych gatunków fasoli, ziemniaków, kapusty, pomidorów, bananów, pomarańczy, papryki, octu, oliwek, mango i papai. Wskazane dla Twojej grupy krwi są natomiast: orzechy i pestki, duszone warzywa, sos sojowy, miso, tofu, tempem, pieczywo i makarony z maki sojowej, ryżowej, żytniej, chleb Ezechiela i esseński, czerwone wino, brokuły, wodorosty, czosnek, żółta cebula, cytryna, grejpfrut, ananas, ślimak winniczek.
Prace w tym zakresie prowadził dr Ahmed El-Sohemy z Uniwersytetu Toronto w Kanadzie: ,,Opierając się na danych zebranych wśród prawie 1500 osób nie znaleźliśmy dowodów, które dawałyby wsparcie dla tej teorii". Przez miesiąc uczestnicy badania w wieku 20-29 lat wypełniali ankiety na temat konsumpcji rożnych produktów. Następnie sprawdzano, w jakim stopniu odpowiada to jednemu z typów diet dopasowanych do danej grupy krwi. Jedyne co zauważono, to ogólna poprawę stanu zdrowia, jednak niezależnie, od tego jaka grupę krwi posiadała dana osoba.
Okazało się, ze dieta bezmięsna uważana za najkorzystniejszą dla grupy krwi ,,A" miała związek z najniższym wskaźnikiem masy ciała (BMI), niższym ciśnieniem krwi, niższym poziomem cholesterolu, trójglicerydów i insuliny. Podobny, niski poziom tych wskaźników odnotowano u osób z grupa krwi AB za wyjątkiem obwodu talii. U osób z grupa krwi ,,0" odnotowano niższy poziom trójglicerydów. Dieta osób z grupa ,,B" nie została powiązana z żadnymi znaczącymi efektami. Doktor El-Sohemy komentuje to tak: ,,Efekty (...) nie miały nic wspólnego z grupa krwi badanych osób, a jedynie z ich zdolnością przestrzegania rozsądnej diety wegańskiej lub nisko węglowodanowej".
Wielu dietetyków nie poleca tej diety, ponieważ nie uczy ona prawidłowych nawyków żywieniowych. Wprawdzie krótkookresowe stosowanie takiego modelu żywienia nie jest niebezpieczne, jednak wykluczanie z jadłospisu wielu cennych produktów w perspektywie czasu może się okazać kiepskim pomysłem.
Ciężko będzie zbudować mięśnie przestrzegając zasad diety praktycznie całkowicie pozbawionej produktów białkowych. Co prawda mogłabyś dostarczyć organizmowi białek, które pochodzą z produktów roślinnych, jednak białka te będę niepełnowartościowe. Jednakże z drugiej strony, zgodnie z teorią, że każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby, może akurat ta dieta okaże się właściwa dla Ciebie. Ze znanych sportowców-wegan przychodzi mi na myśl Scott Jurek, ultramaratończyk, zwycięzca wielu prestiżowych biegów, który uważa, ze jego forma poprawiła się dzięki zmianie modelu żywienia.