Co to są probiotyki?
Witaj,
Tak naprawdę probiotyki zostały docenione przez badaczy całkiem niedawno. Pełnia one rożne funkcje, ale są niezbędna nie tylko procesie trawienia, lecz także jako ochrona śródbłonka w jelicie. Pożyteczna flora bakteryjna (czyli bakterie żyjące w jelitach) jest związana z kosmkami i mikrokosmkami w takim stopniu, ze bakterie tworzą pierwszą warstwę wyściółki jelit. Usuwają potencjalne patogenne bakterie, drożdże i pasożyty, pomagają trawić mikroelementy oraz są odpowiedzialne za wytwarzanie rożnych witamin z cząsteczek prekursorów. Okazuje się również, ze są odpowiedzialne nie tylko za mikroflorę, ale mają tez ogromny wpływ na układ odpornościowy i nerwowy. Oprócz tego, probiotyki: poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego, syntetyzują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność, łagodzą objawy nietolerancji laktozy, redukują ryzyko pojawienia się alergii u obciążonych nią osób, zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Szczepy pożytecznych kultury bakterii znajdziemy w sfermentowanych pokarmach, takich jak: jogurt, kefir, miso, kimchi, kapusta kiszona. Nie mogą być one jednak pasteryzowane.
Probiotyki warto jest spożywać w rożnych postaciach. Na uwagę szczególnie zasługują kiszona kapusta czy tez kiszone ogórki. Pamiętaj jednak, ze większość kiszonek ma sporą zawartość soli, może to stanowić problem dla osób z wysokim ciśnieniem krwi lub zaburzeniami snu.
Na koniec ważna uwaga. Wiele osób myli probiotyk z prebiotykiem. O ile ten pierwszy to pożyteczne żywe organizmy, które wzmacniają i przywracają naturalną równowagę organizmu i systemu odpornościowego, to ten drugi to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu. Mamy jeszcze synbiotyk, który jest połączeniem probiotyku z prebiotykiem.