Co to jest współczynnik RER ?
Witaj,
Aby dowiedzieć się czy w czasie długiego wysiłku bazujesz na tłuszczach czy węglowodanach warto wykonać badanie RER (respiratory equivalency ratio). Dzięki temu wiesz tez, ile węglowodanów potrzebujesz w czasie treningu.
Do ustalenia wskaźnika RER służy badanie metaboliczne lub badanie pułapu tlenowego (VO2 Max). Ostatnio powstaje coraz więcej ośrodków, w których takie badanie można przeprowadzić.
Przebieg badania jest bardzo prosty. Zaczynasz od bardzo lekkiego wysiłku, którego intensywność zwiększa się co kilka minut, aż dojdziesz do takiego poziomu zmęczenia, ze nie będziesz w stanie kontynuować. Pamiętaj, ze poprawne wyniki uzyskasz tylko wtedy, kiedy potraktujesz badanie jak zawody i przez kilka poprzedzających je dni będziesz odpoczywał.
W wyniku badania uzyskasz wiele informacji, z których najważniejszą jest wskaźnik RER. Wskaźnik RER z dużą dokładnością wskazuje, ile energii pochodzi z węglowodanów, a ile z tłuszczów.
Osoba dobrze spadająca tłuszcze będzie miała na początku testu RER na poziomie 0,8. Oznacza to, ze taka osoba wykorzystuje jako paliwo w czasie wysiłku w 33% węglowodany,a w 67% tłuszcze. Osoba o podobnej kondycji, jeśli chodzi o pułap tlenowy, ale spalający przede wszystkim cukier, rozpocznie badanie z identyczną niską intensywnością, ale z wartością RER na poziomie 0,9 lub wyższą. Z takim RER spała on 67% węglowodanów i 33% tłuszczów. Gdy obie badane osoby dojdą do progu anaerobowego, ich wskaźnik RER będzie wynosił ok. 1,0, co oznacza 100% węglowodanów i 0% tłuszczów.
Treningi oparte przede wszystkim na wysiłku anaerobowym przyzwyczajają ciało do wykorzystywania cukru jako paliwa w pierwszej kolejności. Długie ćwiczenia o niskiej lub średniej intensywności przyzwyczajają organizm do spalania tłuszczów. Wraz z poprawa kondycji tlenowej spada wskaźnik RER. Spada on również, jak wskazują wyniki badań, gdy zwiększa się czas trwania wysiłków.
Twoja codzienna dieta jest kolejnym determinantem wskaźnika RER. Im wyższe IG węglowodanów, które spożywasz, tym bardziej w czasie treningów twój organizm będzie się wspierał cukrem. Odpowiednio im więcej jest tłuszczów i białka, tym niższy będzie twój RER. Wskaźnik ten może ulec zmianie-przesunąć się na stronę spalania cukru również wtedy, gdy przed rozpoczęciem badania zjesz skrobie lub przyjmiesz glukozę przykładowo pod postacią napoju dla sportowców. Z tego tez powodu zaleca się spożywanie jedynie wody w ciągu 2 godzin poprzedzających rozpoczęcie treningu.