Zadaj pytanie
17 maja 2015 18:39

Co to jest tapioka?

Co to jest tapioka i czy mozna ją spożywać będąc na diecie bezglutenowej?
4675
3

Witaj,

tapioka jest to produkt skrobiowy, który pozyskuje się z manioku. Maniok to roślina rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki robi się mąkę, z której następnie wypieka się placki i chleby. W mące tej znajduje się spora ilość węglowodanów oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zwiera glutenu. W 100g porcji tapioki mamy 88,69g węglowodanów, 0,19g białka oraz 0,02g tłuszczu.

     Tapioka jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Poleca się ją w szczególności osobom chorującym na rozmaite alergie oraz osobom z nadwrażliwością układu pokarmowego

     Kasze z tapioki wykorzystuje się do leguminę, składnik budyniów i kleików. Niekiedy dodawana jest do zagęszczania sosów, musów i zup.

     Skrobię z tapioki produkuje się na skalę przemysłową. Mąkę tą formuje się w rozmaite kształty. Można więc kupić m.in perełki lub też paski. Tapioka jest szczególnie popularna w Ameryce centralnej i południowej, w Afryce i niektórych rejonach Azji. Przyrządza się z niej płaskie pieczywo, a także przekąski, takie jak: ciastka, chipsy i desery. W Europie popularność tapioki jest o wiele mniejsza.

     Na koniec słowo na temat IG tapioki. Zdecydowanie tę mąkę możemy zaliczyć do produktów o wysokim IG. Gotowana tapioka ma IG równe 70. Jeśli połączysz ją przykładowo z kompotem, wówczas wskaźnik ten może sięgnąć nawet 95. Dlatego okazjonalnie można sięgać po mąkę z tapioki, warto jednak podać ją w towarzystwie białek lub tłuszczów, które obniżą wskaźnik IG całego dania.

dodał odpowiedź 18 maja 2015 16:06
Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Napój herbaciany Bubble Tea z perłami tapioki na dnie, popularny w krajach azjatyckich, w USA i Kanadzie Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin, kisieli mlecznych i owocowych.
dodał odpowiedź 18 maja 2015 22:56
Nie uczula, używa się często do sosów. Nie zawiera cholesterolu i glutenu.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie