Co to jest tapioka?
Witaj,
tapioka jest to produkt skrobiowy, który pozyskuje się z manioku. Maniok to roślina rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki robi się mąkę, z której następnie wypieka się placki i chleby. W mące tej znajduje się spora ilość węglowodanów oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zwiera glutenu. W 100g porcji tapioki mamy 88,69g węglowodanów, 0,19g białka oraz 0,02g tłuszczu.
Tapioka jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Poleca się ją w szczególności osobom chorującym na rozmaite alergie oraz osobom z nadwrażliwością układu pokarmowego
Kasze z tapioki wykorzystuje się do leguminę, składnik budyniów i kleików. Niekiedy dodawana jest do zagęszczania sosów, musów i zup.
Skrobię z tapioki produkuje się na skalę przemysłową. Mąkę tą formuje się w rozmaite kształty. Można więc kupić m.in perełki lub też paski. Tapioka jest szczególnie popularna w Ameryce centralnej i południowej, w Afryce i niektórych rejonach Azji. Przyrządza się z niej płaskie pieczywo, a także przekąski, takie jak: ciastka, chipsy i desery. W Europie popularność tapioki jest o wiele mniejsza.
Na koniec słowo na temat IG tapioki. Zdecydowanie tę mąkę możemy zaliczyć do produktów o wysokim IG. Gotowana tapioka ma IG równe 70. Jeśli połączysz ją przykładowo z kompotem, wówczas wskaźnik ten może sięgnąć nawet 95. Dlatego okazjonalnie można sięgać po mąkę z tapioki, warto jednak podać ją w towarzystwie białek lub tłuszczów, które obniżą wskaźnik IG całego dania.