Jaki wpływ na organizm mają kiszone warzywa?
Witaj,
U osób spożywających duże ilości białek może dochodzić do zakwaszenia organizmu. Troszcząc się o własne zdrowie warto wykorzystać zdrowotne właściwości kiszonych warzyw, które można śmiało traktować jako naturalne źródło probiotyków.
Probiotyki to dobre bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają prace układu pokarmowego i podnoszą odporność organizmu. Kwas mlekowy, zaś ułatwia trawienie białek, cukrów i tluszczów, zwiększa nie tylko wchłanianie składników odżywczych, ale również witamin. Ponadto obniża pH treści jelitowej, hamując rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i zapobiega rozwojowi infekcji. Wśród innych korzyści płynących z jedzenia kiszonek należy wymienić: redukują stany zapalne jelit wywołane przez bakterie, wirusy i grzyby, chronią przed osteoporozą ułatwiając wchłanianie wapnia, mają działanie przeciwnowotworowe, wytwarzają witaminy K oraz z grupy B, obniżają zawartość laktozy o 50%, pobudzenie motoryki jelita-skracają czas kontaktu substancji rakotwórczych dostarczonych z pożywieniem, zmniejszają poziom cholesterolu.
Kapusta kiszona dostarcza dużych ilości witaminy C oraz witamin z grupy B (B12) oraz E, beta-karoten a także minerały: wapn,potas, magnez, żelazo. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na wygląd włosów, skory i paznokci. Kapuściany sok łagodzi kaszel, poprawia apetyt, nie zaleca się go jednak osobom o wysokim ciśnieniu ze względu na wysoką zawartość soli. Kapusta kiszona zawiera tez spore ilości błonnika.
Kiszone ogórki, podobnie jak kapusta kiszona zawierają duże ilości witaminy C i minerałów. Ogórki skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają infekcją.
Kiszone buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, witaminy C. Posiadają duże ilości witaminy z grupy B. Sok z kiszonych buraków przeciwdziała anemii oraz łagodzi zgagę.
Na koniec ważna uwaga. Najlepiej jest przygotowywać kiszone warzywa w domu, jednak jeśli nie masz takiej możliwości i decydujesz się na kupne kiszonki, to wybieraj takie, które w swoim składzie mają jak najmniej ulepszaczy. Najlepszym wyborem będą takie, które w składzie mają jedynie sól i wodę.