Zadaj pytanie
13 maja 2015 18:47

Jaki olej do smażenia?

Jak w tytule. Jaki olej polecacie do smażenia? Korzystałem z oleju ryżowego ale ceny są trochę ciężkie
6008
9

Witaj,

    Na początek olej rzepakowy, który jest skarbnicą witaminy D3, A, E i K. Góruje nad innymi olejami ze względu na zawartość wit. E (26mg na 100g). Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega 6 ) i linolenowy 10 % ( omega 3 ), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych. NNKT zawarte w oleju rzepakowym obniżają jednocześnie poziom złego cholesterolu. Olej rzepakowy tłoczony na zimno pomaga również uregulować przemianę materii. Olej taki nadaje się do spożycia na zimno oraz duszenia, pieczenia i krótkiego smażenia. Na pewno dobrym pomysłem nie jest kupowanie oleju rzepakowego rafinowanego, który nie posiada praktycznie żadnych właściwości leczniczych.

Olej ryżowy otrzymuje się z otrąb ryżowych. Olej ten zawiera ok 15-20% tłuszczu. Produkt, o którym mowa zawiera wit. E, gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium. Ceniony jest też ze względu na obecność wit. B, która odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie – ryzyko zawału serca. Olej ten okazuje się być bardzo wskazany do używania w kuchni, dzieje się tak dlatego, że można śmiało na nim smażyć, gdyż jego temperatura dymienia wynosi 230 stopni C. Potrawy na nim smażone są mniej kaloryczne, ponieważ absorbują mniej tłuszczu. Olej ryżowy tłoczony jest na zimno, co gwarantuje obecność witamin oraz NNKT. Oprócz smażenia możemy spożywać go na zimno, dusić czy też piec.
Ciekawa pod względem odżywczym jest również oliwa z oliwek, w której znajduje się 75% kwasu oleinowego, który jest tłuszczem jednonienasyconym. Oprócz tego znajdziemy tam kwas linolowy. Kwasy jednonienasycone chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Spożywanie oliwy z oliwek chroni także przed nadciśnieniem, ponieważ kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego poleca się spożywanie oliwy osobom chorym na Alzheimera, cukrzycę, stwardnienie rozsiane, toczeń. Ponadto produkt ten to bogactwo witamin antyoksydacyjnych – A, E. Zawarta w oliwie witamina D reguluje gospodarkę wapnia, co przeciwdziała rozwojowi osteoporozy u osób dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Badania donoszą, że wypijanie 2 łyżek oliwy przed snem zapobiega powstawaniu zaparć oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Oliwę można spożywać na zimno a także używać do duszenia oraz smażenia. Jednak uwaga, w takim przypadku nie należy jej mocno podgrzewać, ponieważ ma niską temperaturę smażenia. Czas samego smażenia powinien również być krótki.
Olej słonecznikowy, podobnie jak poprzednie zawiera sporo wit. E, ponadto znajdziemy tam beta-karoten oraz lecytynę. Olej ten wyróżnia się także dużą zawartością kwasów omega 6, śladowe są natomiast ilości kwasów omega 3. Tutaj ważna uwaga, trzeba z umiarem stosować produkty, w których stosunek omega 6 do omega 3 jest większy, produkty takie mogą sprzyjać rozwojowi nowotworów. Ponadto ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 6 raczej nie powinniśmy używać tego oleju do smażenia. Tłuszcz ten rozgrzany do temperatury ok. 170 stopni C zaczyna dymić i ulega spaleniu, co nie jest zdrowe. Z powodzeniem można go jednak spożywać na zimno pamiętając o właściwych ilościach.

         Reasumując, do smażenia najkorzystniej jest używać tłuszczów o wysokiej temperaturze dymienia. Wsrod tłuszczy nasyconych najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są: masło klarowane, smalec (jednak ze względu na duza zawartość cholesterolu polecany jest do sporadycznego spożycia), olej kokosowy i palmowy. Wsrod jednonienasyconych tłuszczy najbardziej stabilny jest olej ryżowy oraz nadające sie do krótkiego smażenia oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

dodał odpowiedź 13 maja 2015 19:36
Najlepsze do smażenia jest masło klarowane mlekovita, albo oliwa.
dodał odpowiedź 13 maja 2015 19:53
Oliwa z oliwek jest dobra ;) Polecam
dodał komentarz 13 maja 2015 21:15
Raczej nie smaży się na olejach tłoczonych na zimno takich jak oliwa z oliwek czy też olej lniany.
dodał komentarz 14 maja 2015 12:37
Oliwa z oliwek sprawdzi się dobrze do różnego rodzaju sałatek itp. a nie do smażenia.
dodał odpowiedź 13 maja 2015 21:14
Dobrym wyborem będzie tu olej rzepakowy. Jest tani i "zdrowy" .
dodał odpowiedź 14 maja 2015 12:36
Zacznij smażyć na oleju rzepakowym.
dodał odpowiedź 14 maja 2015 13:26
Polecam ci olej PAM, olej rzepakowy.
dodał odpowiedź 20 maja 2015 01:09
oliwa z oliwek, rzepakowy, z pestek winogron.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie