Zadaj pytanie
19 kwietnia 2015 12:28

Warto spożywać amarantus?

Warto spożywać amarantus? Ja dodaję go do owsianki.
1463
2

Witaj,

 

      Nasiona amarantusa charakteryzują się wysoką wartością odżywczą ze względu na obecność cennego białka, kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin.
      Amarantus jest bogaty w dobrze przyswajalne białko. Warto zaznaczyć, że ilość białka w szarłacie jest wyższa niż w innych zbożach. Ta cecha jest szczególnie ważna dla wegetarian. Należy jednak przy tym pamiętać, że najwyższą wartość tego składnika osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami.
      Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo cennych walorach zdrowotnych. Kwasy te obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
      Amarantus ma spore ilości błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit oraz obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W szarłacie jest nawet dwa razy więcej błonnika niż w popularnych otrębach.
        W amarantusie znajdziemy spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g amarantusa dziennie pokrywa w 30% zapotrzebowanie organizmu na wapń i dostarcza połowę zalecanej dawki spożycia żelaza.
        Oprócz tego zboże to obfituje w witaminy A i E, znane jako witaminy antyoksydacyjne. Dodatkowo są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, zdolności koncentracji i zapamiętywania, a także do atrakcyjnego wyglądu skóry. Warto też pamiętać o obecności skwalenu, który działa hamująco na proces starzenia się komórek. Amarantus można polecić właściwie wszystkim: osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny w pracy i uprawiającym sport, ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, osobom pracującym umysłowo i narażonym na stres, ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo minerałów, osobom chorym na anemię, wreszcie osobom nietolerującym glutenu.

dodał odpowiedź 19 kwietnia 2015 14:10
Cześć, warto ze względu na jego wartości odżywcze.
dodał odpowiedź 19 kwietnia 2015 18:01
tak warto go spożywać.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie