Swojskie kiełbasy i wędliny ?
Otóż niedlugo nadejdziw czas wędzenia i chcialbym wiedziec, czy takie swojskie, prawdziwe wyroby nadają sie do wlaczenia do jadlospisu. Akurat zostaly mi dwa kawalki zamrozonej, swojskiej kielbaski i zamierzam jutro je ugotowac i zjesc na obiad z ryżem i ketchupem. Czy takie kiełbasy są dobrym źródłem wartosci odzywczych ? Bardzo lubie rowniez wędzoną, a pozniej podsuszaną na kaloryferze. Będe niedlugo mial ich pod dostatkiem jak i wedlin i nie wiem czy takie czeste spozywanie nie zaszkodzi mi.
930
2
dodał odpowiedź 19 marca 2015 22:23
Witaj,
Są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, jednak przy tym występuje przy tym dość spora ilość tłuszczy. Proponowałbym zmniejszyć spożycie łuszczy z innych posiłków i celować na oko spożycie z tych z podrobów. Jeśli jesteś na redukcji to częste spożywanie mogłoby spowolnić ten proces przez zbyt duże ilości kalorii (brak odpowiednich przeliczeń w kaloriach) lecz jeśli jesteś na masie to proponowałbym zostawić lekki zapas kalorii i raz na jakiś czas możesz jeść. Pozdrawiam ;)
dodał odpowiedź 20 marca 2015 16:50
Swojskie wyroby mięsne są bardzo dobre. Wiesz co jesz przynajmniej.