Owsiane gofry omlety na śniadanie
Otóż staram się czymś zastąpić tradycyjne kanapki na śniadanie. Zamierzam skorzystać z podanych poniżej przepisów, których doszukałem się w internecie, ale nie wiem czy są odpowiednie. ( jestem na reserve diet, aktualnie 2400kcal, a na sniadanie mam 600kcal)
1. Owsiane gofry
12 łyżek płatków owsianych, 12 łyżek mleka 0,5 % (w moim przypadku 3,2%), 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka stevi ( nie posiadam, czyli mam zastąpic białym cukrem czy w ogole nic nie sypać ? )
Przygotowanie: 1. Płatki zmielić na mąkę. 2. Oddzielić żółtka od białek. 3. Białka ubić. 3. Zmielone płatki, mleko, żółtka cynamon i stevię dokładnie wymieszać. 6. Ciasto pozostawić na kilka minut ( no i ciekawe na ile .. ) 7. Piec w gofrownicy ok 3 min.
Kalorie (bez dodatków)
Całość (4 gofry ) - ok 530kcal ( w moim przypadku wyjdzie pewnie wiecej bo mleko 3,2%)
1 gofr - ok 133kcal
2. Owsiane gofry dziecinnie proste:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
Płatki zalewamy na noc wrzątkiem. a rano odcedzamy dobrze. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie.Wylewamy na gofrownice i trzymamy w niej ok 10 minut.
3. Gofry z 5 sposobów na przeżycie za 5 zł:
- płatki owsiane 100g
- 1 jajko
- 100ml mleka
- odrobina wody ( nie wiem ile )
Płatki zmielić, wsypac wszystko i wymieszać, a nastepnie na gofrownice.
4. Omlet z 5 sposobów na przeżycie za 5 zł.
- płatki owsiane 50g
- 2 jajka
- 25ml mleka
Pomieszać, bla bla i usmażyć na patelni. Do wyboru mam masło jakieś chujowe "dobry wybór" oraz olej rzepakowy - co wybrać ? Można tak smazyc na oleju na sniadanie?
Pytania dotyczące posiłków:
1. Te płatki przed zmieleniem musze zalać wodą, czy nie? bo w tylko w jednym przepisie pisalo, zeby zalać na noc..
2. Z czym jeść te posiłki, bo chce dobić je do 600 kcal. W jednym przepisie gofry mają 530 kcal wiec nie poszaleję za bardzo, myślę nad ketchupem + twarogiem lub dżemem jeśli pasowałoby.
3. Który przepis najlepiej wygląda pod względem wartości odżywczych ?
Dziękuje i przepraszam za te pytania, ale jestem początkujący i nigdy wcześniej nie zajmowałem się gotowaniem ( pierwszy raz będę robił gofry :D)
1. Owsiane gofry
12 łyżek płatków owsianych, 12 łyżek mleka 0,5 % (w moim przypadku 3,2%), 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka stevi ( nie posiadam, czyli mam zastąpic białym cukrem czy w ogole nic nie sypać ? )
Przygotowanie: 1. Płatki zmielić na mąkę. 2. Oddzielić żółtka od białek. 3. Białka ubić. 3. Zmielone płatki, mleko, żółtka cynamon i stevię dokładnie wymieszać. 6. Ciasto pozostawić na kilka minut ( no i ciekawe na ile .. ) 7. Piec w gofrownicy ok 3 min.
Kalorie (bez dodatków)
Całość (4 gofry ) - ok 530kcal ( w moim przypadku wyjdzie pewnie wiecej bo mleko 3,2%)
1 gofr - ok 133kcal
2. Owsiane gofry dziecinnie proste:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
Płatki zalewamy na noc wrzątkiem. a rano odcedzamy dobrze. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie.Wylewamy na gofrownice i trzymamy w niej ok 10 minut.
3. Gofry z 5 sposobów na przeżycie za 5 zł:
- płatki owsiane 100g
- 1 jajko
- 100ml mleka
- odrobina wody ( nie wiem ile )
Płatki zmielić, wsypac wszystko i wymieszać, a nastepnie na gofrownice.
4. Omlet z 5 sposobów na przeżycie za 5 zł.
- płatki owsiane 50g
- 2 jajka
- 25ml mleka
Pomieszać, bla bla i usmażyć na patelni. Do wyboru mam masło jakieś chujowe "dobry wybór" oraz olej rzepakowy - co wybrać ? Można tak smazyc na oleju na sniadanie?
Pytania dotyczące posiłków:
1. Te płatki przed zmieleniem musze zalać wodą, czy nie? bo w tylko w jednym przepisie pisalo, zeby zalać na noc..
2. Z czym jeść te posiłki, bo chce dobić je do 600 kcal. W jednym przepisie gofry mają 530 kcal wiec nie poszaleję za bardzo, myślę nad ketchupem + twarogiem lub dżemem jeśli pasowałoby.
3. Który przepis najlepiej wygląda pod względem wartości odżywczych ?
Dziękuje i przepraszam za te pytania, ale jestem początkujący i nigdy wcześniej nie zajmowałem się gotowaniem ( pierwszy raz będę robił gofry :D)
989
3
dodał odpowiedź 17 marca 2015 11:05
Witaj,
Co do płatków to możesz zmielić lub zalać wodą większej różnicy jak dla mnie tutaj nie ma. Z tych przepisów każdy jest w miarę dobry, wybór należy do Ciebie. Wypróbuj wszystkie i zobacz który bardziej pasuje. Co do słodzenia możesz użyć zwykłego słodzika spożywczego. A co do smażenia to lepszym wyborem będzie olej rzepakowy. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 20 marca 2015 16:17
tutaj kwestia twojego gustu jaki ci przypadnie lepiej do smaku.