Zadaj pytanie
15 marca 2015 12:55

Jaki słodzik wybrać?

Witam. Obecnie używam słodzika STEVIA. Wiem, że jest to jeden z "najzdrowszych" słodzików, ale niestety nie słodzi aż tak dobrze. Na jedną kawę/herbatę potrzeba dużo tabletek aby osłodzić smak.
Jakiego słodzika używać? Chodzi mi o to żeby dobrze spełniał swoje zadanie i jednocześnie nie był "niezdrowy" itp.
Pozdroo
1224
6

Witaj,


           Zacznijmy od tego, że substancje słodzące możemy podzielić na naturalne oraz syntetyczne. Cukry naturalne to głównie glukoza, fruktoza i sacharoza. Syntetyczne zaś: ksylitol, mannitol, sukraloza, sorbitol, aspartam, erytrol.
         Ksylitol, w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy sacharozy i laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Stosowany w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek do gum do żucia i cukierków, ze względu na to, że nie powoduje próchnicy. Ksylitol pomaga w przyswajaniu wapnia, toteż zalecany jest dla osób dotkniętych osteoporozą. Ponadto cukier ten wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego regenerując drobne ubytki.. Stymuluje również napływanie śliny, zatem zapobiega wysuszaniu śluzówki. Co istotne dla osób dbających o dietę, ksylitol ma dziewięciokrotnie niższy IG od sacharozy. Zalecany jest tym samym dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Z innych właściwości ksylitolu, należy wskazać jego zdolność przeciwdziałania procesom przedwczesnego starzenia. Tym samym cukier ten wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów. Oprócz tego ksylitol jest skuteczną bronią w walce ze szkodliwymi bakteriami jelit, np. Helicobacter. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków. Podnosi też ogólną odporność organizmu. Nie powinno się spożywać więcej niż 40 g ksylitolu dziennie.
        Mannitol. Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym w produkcji tabletek, granulek, drażetek. Dodawany też jako stabilizator do preparatów mineralno-witaminowych. Mannitol ma też spore zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Używany przy wyrobie niektórych słodyczy i gum do żucia, utrzymuje także wilgotność produktu. Jest także dodawany do dżemów, galaretek, marmolad i serów. Poprawia również smak i konsystencję past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.
       Sukraloza, 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jako, że dobrze znosi wysokie temperatury, można ją stosować do pieczenia.
       Sorbitol, w naturalnej postaci występuje w niektórych owocach takich jak: śliwki, jabłka, czereśnie i winogrona. Po spożyciu sorbitolu nie występują na ogół żadne efekty uboczne, chociaż niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów tej substancji. U innych osób niepożądane efekty pojawiają się po przyjęciu dawki ok. 25-30 gramów w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilość stosowaną w produktach spożywczych.
       Fruktoza, naturalna substancja słodząca. Używana przede wszystkim w żywności dla diabetyków. Ponadto znajdziemy ją w napojach, przecierach, dżemach, galaretkach, wyrobach cukierniczych i piekarskich.
        Aspartam. Liczne kontrowersje wiążą się ze spożywaniem aspartamu. Według różnych źródeł aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. W raporcie z 1994r. Podaje się 90 różnych symptomów powodowanych przez aspartam, m. in: bóle głowy, migreny, napady epilepsji, nudności, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, bezsenność, palpitacje serca, bóle stawów. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak dokładnych badań, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły powyższym doniesieniom.
         Stewia, ok. 250- 450 razy słodsza od cukru buraczanego. Stewia to roślina, dostępna w sprzedaży na terenie Unii dopiero w 2011r. Stewia może z powodzenie być stosowana w wypiekach, jako, że jest odporna na wysokie temperatury. Z innych zalet stewii, może być długo przechowywana, nie powoduje próchnicy, idealna dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ponadto jest odpowiednia dla osób chorych na fenyloketonurię.
        Erytrol należy do polioli. Rola polioli polega na zastąpieniu słodkiego smaku, a także na przejęciu innych właściwości cukrów, takich jak smak, struktura, kolor, zdolność zatrzymywania wilgoci. Erytrol ma prawie zerowy IG, zawiera zaledwie 0,2 kcal w 1g. Może być stosowany razem z posiłkami białkowymi, ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej. Erytrol naturalnie występuje w owocach: melinach, gruszkach i winogronach, wodorostami, kukurydzy, niektórych grzybach, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zmieniona właśnie w erytrol. Spożywanie erytrolu nie psuje zębów, nie podrażnia jelit, nie wywołuje efektu przeczyszczającego, tak jak np. Ksylitol. Nie jest tez praktycznie przyswajany przez organizm, zostaje z niego wydalony w niezmienionej postaci mniej więcej w ciągu doby po jego spożyciu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, nie uzależnia. Erytrol jest mniej słodki niż sacharoza. Można go stosować do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków, podczas gotowania.

         Po tym krótkim zestawieniu, wybór pozostawiam Tobie. Zdecyduj, czego będziesz używał do słodzenia.

dodał odpowiedź 15 marca 2015 12:59
Witaj, Możesz spróbować ksylitolu, jednak jeśli słodzisz tylko herbatę/kawę to zwyczajny słodzik spożywczy będzie też dobry. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 15 marca 2015 13:11
Kawę/herbatę napisałem tak dla przykładu. Owsiankę czy omlety też słodzę w ten sposób, że płatki owsiane zalewam wrzątkiem i dodaję kilka tabletek stevi i się rozpuszcza.
dodał komentarz 15 marca 2015 14:16
No robię podobnie, tylko dla mnie stevia to dość duży wydatek i korzystam ze spożywczego. Też daje radę :)
dodał komentarz 15 marca 2015 14:38
Kupiłem stevie za 7 zł 250 tab na spróbowanie. Ale teraz pewnie kupię taki zwykły albo ksylitol. Dzięki za podpowiedź.
dodał odpowiedź 15 marca 2015 19:04
Ja osobiście korzystam z "sweetie gold" jak dla mnie mocny słodzik dobrze się sprawdza
dodał odpowiedź 17 marca 2015 09:31
Witaj. Szczerze ci powiem, że chyba trafiłeś na jakąś podróbkę stevii, ponieważ po pierwsze stevia z tego co wiem jest droższa, a po druga bardzo słodka. Wiem bo sam przez jakiś czas używałem, to trzeba było uważać żeby sobie np herbaty nie przesłodzić. Ale spokojnie mnożesz też używać zwykłego słodzika spożywczego.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie