Problem z makroskladnikami i slabszą reką
Mianowicie czy mogę zjadac 50% wegli i okolo 25+/- % tluszczu oraz 25% +/- (zazwyczaj minus ) na diecie?
Wiem doskonale ze takim "wzorem" jest 50% wegli 30 bialka i 20 tluszczow , ale niestety jestem jeszcze na utrzymaniu rodzicow i w czasie edukacji takze nie zawssze daje rade idealnie jesc tyle ile wynosi moje zapotrzebowanie. Pytam poniewaz chcialbym malymi korczkami zacząc fajnie budowac cialo jednakze zdaje sobie sprawę jaką wazną rolę odgrywa tutaj dieta, a jak wczesnie czytaliscie zjadam troche za duzo tluszczow kosztem bialka. Czy to moze wplynac negatywnie na budowe mojego ciala ? ( chodzi mi tutaj o wzrost/spadek masy miesniowej, przyrost tkanki tluszczowej itp.)
Zalączam podstawowe dane
wiek 18
waga 63kg
wzrost 173
poziom tkanki tluszczowej okolo 11-13%
Aktywnosc fiz : umiarkowana bardziej na + ( silownia 3x w tyg, biegi interwalowe ( 20-25 min ) oraz w dni nie treningowe robie delikatny trening z obciazeniem wlasnego ciala )
Typ budowy: Endomorfik
Inne: Mam juz calkiem ladnie zbudowane cialo ( uwidoczniony zarys miesni brzucha, oraz klatki)
Chcialbym zadac jeszcze jedno pytanie poniewaz mam problem ze slabszą reka na silowni ( lewą) odczuwam to chocby na najprostszym cwiczeniu na biceps; prawa reka daje rade a lewa slabsza nie wytrzymuje tzn. zaczynam robic malo poprawnie technicznie cwiczenia reka gdzie ucieka na boki. Jak moge nadrobic braki i zmocnic lewa reke by obie rece byly na porownywalnym poziomie .
Dziekuje i pozdrawiam
Krzysiek
Witamy,
absolutnie nie chodzi o to żeby spożywać wszystko co do grama. Oczywiście, że jeśli jest Pan na utrzymaniu rodziców to nie można odżywiać się tak, jak profesjonaliści – i nie o to też chodzi. Najważnejsze żeby z diety wyeliminować „puste“ kalorie, jak batony, ciastka czy chipsy. Należy także w miarę możliwości zadbać o ilość oraz jakość posiłków okołotreningowych.
W tym odcinku Michał Karmowski omówił temat masy w domowych warunkach (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=1rl57m23fnA
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Wystarczy zatem „dojeść“ więcej ryżu/makaronu/innych produktów żeby dobić do zapotrzebowania kalorycznego.
Odnośnie słabszej ręki – jedynym wyjściem jest zmniejszyć ciężar i ćwiczyć tak, żeby słabsza ręka wykonywała tyle samo powtórzeń co ręka mocniejsza. Z czasem musi się to wyrównać.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):