28 lutego 2015 13:22 •
redukcja masy mięśniowej - katabolizm mięśni
Witam, mam dość nietypowe pytanie jak dobrze dietą i treningiem redukować masę mięśniową ?Przeszłam już długą drogę w redukowaniu tłuszczu, od ok. 2 miesięcy byłam pod obserwacją dobrej dietetyczki. Niestety ona nie podejmie się ułożenia dla mnie diety katabolicznej. Po krótce, szybko spalam tłuszcz, w zamian za to buduje mięśnie i gromadzę wodę. u mnie widoczne jest to gównie w nogach, łydkach. Dane: kobieta:) 26 lat, waga 57kg, tłuszcz 19,1%, tk. mięśniowa 76,5% 44,3kg, woda 56,4%. Od kilku lat regularnie ćwiczę, przeszłam od fitnessu, po bieganie, interwały, corss fit, areo, tr. siłowy.. Mam za sobą 3 razy diete ckd, byłam również 2 racy na clenie i efedrynie (z tego względu, że błędnie myślałam, iż składam się głownie z tłuszczu, a nie z mięśni). Proszę o parę wskazówek, na dość nietypowe pytanie. Pozdrawiam ania:)
1225
6
dodał odpowiedź 28 lutego 2015 14:09
Mniejsze ilości białka i trening wytrzymałościowy, czyli sporo powtórzeń. Organizm będzie myślał, że nie potrzebuje dużych mięśni, jeśli nie będzie dźwigał wielkich ciężarów i będzie starał się pozbyć ich nadmiaru.
dodał komentarz 28 lutego 2015 14:42
dziękuje za odpowiedź:) czy białko na poziomie 0,8g wystarczy? Trening wytrzymałościowy, co mam dokładnie pod tym rozumieć? siłowy z dużą ilością powtórzeń + ewentualne kręcenie aero albo interwały?
dodał komentarz 28 lutego 2015 16:51
Takie jest dzienne zapotrzebowanie na białko według RDA, więc raczej będzie ok
I właśnie o taki trening mi chodziło, sporo powtórzeń.
dodał komentarz 1 marca 2015 10:01
dzięki za podpowiedz:)
dodał odpowiedź 28 lutego 2015 14:41
dziękuje za odpowiedź:) czy białko na poziomie 0,8g wystarczy? Trening wytrzymałościowy, co mam dokładnie pod tym rozumieć? siłowy z dużą ilością powtórzeń + ewentualne kręcenie aero albo interwały?
dodał komentarz 1 marca 2015 12:07
tak 0,8g na 1kg masy ciała białka wystarczy. Trening wytrzymałościowy jest to trening który poprawia wytrzymałość mięśni. mały ciężar i dużo powtórzeń stosuj.