Makroskładniki cz.2
W ostatnim temacie dostałem wiele satysfakcjonujących mnie odpowiedzi, jednak nie dostałem odpowiedzi na jeszcze jedno, kluczowe pytanie. Jak to jest z tym białkiem ? Gdy dodam po równo makroskładników czy też odejmę, to stosując 50% węglowodany, 30 % białka, 20 % tłuszczy będę miał go więcej na masie i mniej na redukcji niż 2g na kg masy ciała. Gdybym nie chciał stosować tych procentów tylko samemu po równo dodać to mając te 400 kcal należy po 133 kcal do każdego makrosa dodać ?
1149
3
dodał odpowiedź 22 lutego 2015 20:01
Trzeba wyjść z założenia że 1g węgli i białka to około 4 kcal zaś tłuszczu 9kcal. Jeżeli nie chcesz stosować procentów to mam swój patent. Najpierw rozdaję około 2g białka na kg mc, następnie około 1g tłuszczu i reszta wędruje w węgle. moim zdaniem takim sposobem jest dużo prościej.
dodał komentarz 22 lutego 2015 21:40
Czyli będąc np. na masie trzymać dalej 2g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczów na kg masy ciała, a tą nadwyżkę w diecie dodać do węglowodanów, a w przypadku redukcji kalorie ucinać z węglowodanów ?
dodał komentarz 23 lutego 2015 13:59
Na masie tak, co do redukcji robisz podobnie makro trzymasz mniej więcej te 2g białka itp, a reszte ucinasz z węgli. Później jednak będzie brakować tych kalorii do cięcia więc polecam również zacząc ucinać z innych makrosów