Zadaj pytanie
17 lutego 2015 21:16

Obrobka cieplna?

Pytanie...
Jak to jest z ta obróbką miesa...
Zalozmy ze surowe mieso na 100g ma 200cal...
To czy po u grillowaniu jak wrzuce na wage rowniez 100g to nadal bedzie mialo 200kcal ?Czy jego kalorczynosc derastycznie zmieni kalorycznosc...
622
3

Witaj. Musisz sobie uzmysłowić że 100g mięsa przed obróbką termiczną zawiera w sobie również wodę. Po ugrilowaniu kiedy ta wodą wyparuje, mięso ulega obkurczeniu się a jego waga po ugrilowaniu różni się nawet o 1/3 wagi początkowej, czyli ze 100g przed obróbka termiczną robi nam się 65g po obróbce. Spokojnie to nie tak, że przed obróbka 100g piersi mieliśmy 22g białka a po obróbce mamy 14g. Licząc zapotrzebowanie kaloryczne używamy miary produktu przed obróbką, zatem te 65g to nic innego jak 100g minus woda. 

dodał odpowiedź 17 lutego 2015 21:53
raczej zmieni a nawet napewno
dodał odpowiedź 18 lutego 2015 08:50
Zmieni się również kaloryczność, najlepiej zważ przed obróbką i po kłopocie.
dodał odpowiedź 18 lutego 2015 13:47
w zależności od obróbki zmienia sie jego kaloryczność.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie