panga - jeść czy nie jeść
Witaj,
Panga to bardzo popularna ryba słodkowodna, idealnie nadaje się do hodowli. Nie ma dużych wymagań, szybko rośnie. Największe okazy maja nawet po 1,5 m długości i waza prawie 40kg. Dodatkowym atutem jest niska cena. Poza dużymi hodowlami można ja spotkać w rzekach Azji Południowo-wschodniej.
W powszechnej opinii ryby są bardzo zdrowe. Posiadają dużo cennych witamin, takich jak: witaminy z grupy B, witaminę D, A i E oraz kwasy omega 3 i omega 6. Panga jest przykładem na to, ze nie zawsze musi tak być. Chociaż smaczna to jednak często zawiera niewiele substancji odżywczych. Zdaniem specjalistów za ten stan rzeczy odpowiedzialni są hodowcy. Duże zagęszczenie ryb, zanieczyszczone zbiorniki i pasze naszpikowane antybiotykami oraz hormonami sprawiają, ze panga traci wiele cennych dla człowieka substancji.
Kwasów omega 3 mamy w 100g panga zaledwie 0,05g. Dla porównania taka sama porcja łososia mieści ich 4g. Panga wypada słabo na tle innych ryb również ze względu na obecność witamin i minerałów. Ryba ta zawiera zdecydowanie mniej miedzi oraz cynku. Kwasów omega 6 jest 0,08mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie wynosi 5g. Panga zawiera śladowe ilości witamin D, A, E, .
Wolno żyjące pangi zawierają dużo więcej cennych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo obfituje w witaminy z grupy B, przede wszystkim B12 oraz B3. Ryba taka zawiera również duże ilości fosforu i potasu. Niestety w Polsce najczęściej dostępna jest panga hodowlana. Nie zmienia to jednak faktu, ze powinniśmy właśnie takiej szukać.