Kasza kukurydziana
Witaj. Kasza kukurydziana zalecana jest jest w dietach lekkostrawnych, głównie ze względu na mniejszą ilość błonnika. Ponieważ nie zawiera glutenu i dość rzadko uczula, polecana jest małym dzieciom oraz alergikom. Wyróżnia ją nieco wyższa od innych kasz zawartość węglowodanów od innych kasz. W 100g znajdziesz 72g. węglowodanów, 8g. białka oraz 1,7g. tłuszczu. Posiada również stosunkowo przyzwoity IG na poziomie 58. Mimo tych walorów kasza ta ma stosunkowo niską zawartość minerałów i witamin. Choć nie jest ich pozbawiona całkowicie. Na pewno na tle innych kasz wyróżnia się zawartością witaminy A. W naszym ciele odpowiada ona przede wszystkim za piękny i zdrowy wygląd skóry (zapobiega m.in. jej twardnieniu i suchości). Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kaszkę kukurydzianą uważa się ponadto za bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to przede wszystkim nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość. Chcąc zapewnić sobie jego odpowiednią dawkę, warto sięgać chociażby po ryby (szczególnie łososia), mięso oraz podroby - na przykład z dodatkiem polenty.
Możesz więc śmiało jeść taką kaszę rano zamiennie z jaglaną.