BCAA jak i kiedy brać?
Witaj,
BCAA to trzy z ośmiu aminokwasów niezbędnych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Nalezą do nich: Leucyna, izoleucyna i walina. Z uwagi na strukturę te aminokwasy rozgałęzione nie rozpuszczają się zbyt dobrze w wodzie i ograniczają rozpuszczalność wielu mieszanek rożnych aminokwasów.
BCAA potrzebne są w organizmie do syntezy prawie wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z aminokwasów rozgałęzionych. Podczas, gdy większość aminokwasów ulega przemianom metabolicznym w wątrobie, BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Biorą czynny udział w transporcie związków energetycznych i azotu pomiędzy mięśniami i wątroba, przy czym są przekształcane odwracalnie w odpowiednie ketokwasy. BCAA są uwalniane w organizmie głownie przez mięśnie szkieletowe. Ich szkielet wykorzystywany jest jako źródło energii, natomiast grupa aminową w procesie transaminacji wykorzystywana jest do tworzenia aminokwasu L-alaniny. L-alanina transportowana jest do wątroby i tam przekształcana w glukozę. Następnie glukoza zostaje z powrotem odtransportowany do mięśni szkieletowych. Proces ten nazwany został cyklem glukozo-alaninowym.
Podczas wysiłku fizycznego, w organizmie powstaje niedobór energii,motory prowadzi do zwiększonej redukcji L-Leucyny. W przypadku braku suplementacji BCAA większa cześć wykorzystywanej L-Leucyny zostaje uzyskana w wyniku degradacji własnych białek. Podobna sytuacje mamy w przypadku osób, które łącza trening siłowy z dieta o niskiej zawartości wody i węglowodanów. W takim przypadku potrzebne są alternatywne źródła energii, aby jej produkcja nie musiała się odbywać przy udziale tkanki mięśniowej.
BCAA należy zawsze spożywać w odpowiednim wzajemnym stosunku, który powinien wynosić: L-Leucyna 1,1: L-izoleucyna 0,7: l-walina 0,8.
Optymalna dawka BCAA zależy od intensywności i objętości treningów i waha się od 5-20g dziennie. Większość specjalistów zaleca spożycie tych aminokwasów w ilości 1-2g na każde 10 kg m.c.