Wątróbka - czy warto jeść?
Witam,
Przegladajac rozne fora, czy tez FP na facebook'u mozna zaobserwowac, ze jest "moda" na podroby, a dokladnie watrobki (glownie wieprzowe, wolowe, cielece, ale tez drobiowe).
Zastanawiam sie, czy warto wlaczyc ja na stale do swojej diety, czy jednak spozywac sporadycznie?
Czy jest takim samym, wartosciowym zrodlem bialka jak piersi drobiowe?
Przegladajac rozne fora, czy tez FP na facebook'u mozna zaobserwowac, ze jest "moda" na podroby, a dokladnie watrobki (glownie wieprzowe, wolowe, cielece, ale tez drobiowe).
Zastanawiam sie, czy warto wlaczyc ja na stale do swojej diety, czy jednak spozywac sporadycznie?
Czy jest takim samym, wartosciowym zrodlem bialka jak piersi drobiowe?
2292
5
dodał odpowiedź 31 stycznia 2015 19:06
wątróbka ma dużo witamin w sobie warto ją spożywać.
dodał odpowiedź 31 stycznia 2015 19:31
Nie o to pytalem kolego. To, ze posiada bogaty profil witaminowy, wiem. Jednak, dziekuje Ci za zainteresowanie;)
dodał komentarz 31 stycznia 2015 20:12
wątróbka nie ma tyle białka co pierś. możesz jeść ją często ale na co dzień do diety nie wkładaj jej.
dodał odpowiedź 1 lutego 2015 08:46
Ciekawe urozmaicenie diety, osobiście sam co jakiś czas przyrządzam sobie wątróbke. Co do wartości odżywczej może profil białkowy troche słabszy ale nie samą kurą człowiek żyje. po za tym ma bardzo dużo żelaza więc nie zgrzeszysz jak raz w tygodniu sobie w szamasz :)
dodał odpowiedź 1 lutego 2015 18:57
Zawiera dużo tłuszczu i nie ma pełnego aminogramu.. nie ma ważnych aminokwasów jak mięso typu drobiowego czy wołowina.
Raz na tydzień spoko!