27 stycznia 2015 08:36 •
jak sprawdzac wartosci z miesa (piers z kurczaka) ?
witam, jak sprawdzac wartosci z miesa? przed smazeniem czy tez gotowaniem. Chodzi mi o to ze jem dziennie 500 g piersi z kurczaka, przed smazeniem ma 500 g a po, nie cale 400 g sugerowac sie waga przed smazeniem czy tez ta po smazeniu, bo jak ta po smazeniu to wychodzi na to ze moje dieta jest nie kompletna
904
3
dodał odpowiedź 27 stycznia 2015 16:36
Po usmażeniu mięso jest sporo lżejsze, bo traci wodę. I tak np. kurczak surowy ma ok 22g białka/100g, podczas gdy usmażony/ugotowany już ok. 33g/100g. Więc po uwzględnieniu tego możesz mierzyć i po - pewniejszą jednak metodą jest ważenie mięsa surowego, bez panierek itp. ;)
dodał odpowiedź 28 stycznia 2015 10:01
Możesz zajrzeć również na strony np, potreningu,.pl lub tabele-kalorii.pl. Tam znajdziesz rozpiskę wszystkich produktów, które potrzebujesz. Ja założyłem sobie dziennik na potreningu.pl i jest o wiele łatwiej bo nie muszę liczyć na kalkulatorze :) Wpisuje 6 potraw, dodaje do nich produkty i wszystko ładnie mi podlicza według mojego zapotrzebowania, jednak jeśli nie ma jakiegoś produkty (co jest rzadkością) po prostu go dodaje i ilość gram dostosowuje się do innych proporcji i idealnie wyświetla mi ilośc białka/węgli i tłuszczy. Pozdrawiam.
dodał odpowiedź 31 stycznia 2015 13:36
sugeruj się tą wagę przed jaką kolwiek obróbką termiczną.