22 grudnia 2014 23:55 •
Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
Siemka, w jaki sposób mogę obliczyć moje zapotrzebowanie kaloryczne? Z góry dziękuję za odpowiedź.
969
3
dodał odpowiedź 23 grudnia 2014 00:10
Witaj. Jest wiele kalkulatorów na internecie, z których możesz skorzystać. Również do tego może Ci posłużyć wzór 24 x waga x 1.3-1.7 (współczynnik aktywności (zależy od aktywności fizycznej - im większa tym większy współczynnik, również bierz pod uwagę swoją przemianę materii). Niestety nie są to tak precyzyjne wyniki jak może się nam wydawać i otrzymamy tylko przybliżoną ilość kalorii na dzień. Dobrze jest jeszcze wyliczyć średnią, jeżeli skorzystasz z kilku kalkulatorów i wzoru. Jednak tak czy siak przetestuj je na sobie, tzn. trzymaj je przez około 2 tygodnie i zobacz czy waga jakoś znacząco się zmienia. To najlepszy sposób. Wiadomo, następnie już należy dodawać/odejmować kalorii zależnie od celu. Jeżeli waga spada za szybko to dodajemy trochę kalorii, jeżeli za wolno odejmujemy - to samo przy masie - za wolno rośnie dodajemy, za szybko - odejmujemy. Prosta sprawa. Natomiast jeszcze podeślę Ci bardziej dokładny, według mnie wzór, który nie skupia się tylko i wyłącznie na wadzę i aktywności, ale również uwzględnia wiek, wzrost oraz TEF (regulację termogenezy), TEA (zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej) itd. itp. Ten wzór podał Akop Szostak na swoim fanpage'u. Polecam zapoznać się z artykułem: https://www.facebook.com/AkopSzostakPersonalTrainer/photos/a.582943048394403.1073741827.280404158648295/653638364658204/ . Myślę, że teraz nie będziesz miał problemu z wyliczeniem swojego zapotrzebowania na kalorie. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań wal śmiało. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał odpowiedź 23 grudnia 2014 10:41
Siemanko, musisz obliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne. blicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz masować to dodajesz 300-500kcal, jeśli chesz redukować odejmujesz 300-500 kcal. Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20%