Spalacze tłuszczu
jestem na diecie redukcyjnej i chciał bym się wzmocnić czymś ale niewiem zabardzo co jest dobre ?? czy kwas linolowy naprawdę działa ?? może l-karnityna ??
Witaj,
Warto wspomnieć, czym jest L-karnityna. Substancja ta jest aminą syntetyzowaną z lizyny i metioniny głównie w wątrobie. Pierwszy raz została wyizolowana w 1905r. Z wyciągu mięsnego. Prawidłowa dieta zabezpiecza wystarczający dowóz L-karnityny do organizmu. Najbogatszym jej źródłami są ryby oraz mięso. Produkty roślinne nie mają jej wcale lub posiadają jedynie w śladowych ilościach.
Najbogatszym źródłami L-karnityny są mięso oraz ryby, w produktach roślinnych występuje ona w ograniczonym stopniu. Substancja ta wchłaniana jest z przewodu pokarmowego w 70-80%, jej nadmiar zaś wydalany jest z moczem. Wchłanianie L-karnityny odbywa się powoli, jej maksymalne stężenie w osoczu występuje po 2-4h. Organizm człowieka zawiera ok 20g L-karnityny gromadzonej głównie w mięśniach, wątrobie, nerkach i sercu.
Jak już wspomniano L-karnityna bierze udział w procesach energetycznych organizmu. W oksydacji kwasów tłuszczowych, jej rola polega na transportowaniu ich do wnętrza mitochondriów. W mitochondrium L-karnityna odłącza się a kwas tłuszczowy podlega procesowi beta-oksydacji.
Opinie na temat skuteczności stosowania L-karnityny są podzielone. Wiele badań wskazuje, że jej przyjmowanie nie przynosi efektów. Tłumaczy się to ograniczonym wchłanianiem L-karnityny z jelita, wpływem czynników regulujących transport kwasów tłuszczowych czy też zbyt wysoką intensywnością zajęć sportowych. Inne badania z kolei donoszą o skuteczności jej stosowania. Autorzy tych badań wskazują, iż obniżona skuteczność stosowania substancji spowodowana jest niewłaściwym dawkowaniem.
Dzienna dawka L-karnityny dla osób trenujących to 6-8g. Jej przyjmowanie może zwiększyć ilość L-karnityny zgromadzonej w organizmie. Może to przyczynić się do zwiększenia produkcji ciał ketonowych. Ciała ketonowe mają tę właściwość, że hamują rozpad białek mięśniowych. Toteż zastosowanie substancji może przyczynić się do budowania beztłuszczowej masy ciała.
Przyjmowanie L-karnityny okazuje się być również przydatne w przypadku leczenia chorób związanych z jej niedoborem w organizmie. Do takich chorób nalezą, m. in: kardiomiopatia, bóle mięśniowe czy też osłabienia.
L-karnityna wchodzi na trzy różne szlaki metaboliczne w organizmie. Wytwarzane są z niej trzy różne metabolity: metylocholina, betaina i jabłczan. Ta pierwsza wnika do łańcucha oddechowego i generuje dodatkowe porcje ATP, które jest niezbędne do skurczu włókien i syntezy białek mięśniowych. Betaina jest prekursorem i stymulatorem syntezy endogennej kreatyny. Wykazuje też aktywność antykataboliczną. Jabłczan jest substancją o wielokierunkowym działaniu na organizm. Jabłczan przekształca się w fosfoenolopirogronian. Stosując L-karnitynę działamy więc tak, jakbyśmy stosowali jednocześnie 4 suplementy: L-karnitynę, metylocholinę, betainę i jabłczan. L-karnitynę warto stosować na czczo, na 30 min przed treningiem i po jego zakończeniu.
Badania wykazują tez ciekawe właściwości tego suplementu w przypadku sportów wytrzymałościowych. Sportowcy, przyjmujący L-karnityna, spalali podczas jazdy na rowerze o niskiej intensywności mniej glikogenu mięśniowego a więcej kwasów tłuszczowych. Ponadto
mieli niższy poziom kwasu mlekowego i wyższy poziom fosfokreatyny, która jest jednym z podstawowych budulców ATP.
Jak wspomniano, L-karnityna wspomaga przede wszystkich spalanie tkanki tłuszczowej, może to o tyle przynosić korzyści w ramach budowania masy mięśniowej, ze masz szanse zyskać suche mięśnie, bez nadmiernego otłuszczenia. Trzeba także pamiętać o zwiększonej produkcji ciał ketonowych, które maja działanie antykataboliczne.
Przejdźmy teraz do CLA, który jest substancja powstała z połączenia izomerów linolenowego nienasyconego kwasu tłuszczowego, zaliczanego do grupy witaminy F. Ten kwas tłuszczowy występuje naturalnie w niektórych produktach żywnościowych. Głównym jego źródłem jest mleko i przetwory mleczne. Badania donoszą, ze zwiększenie udziału CLA w diecie pozwala w znaczący sposób obniżyć ilość tkanki tłuszczowej. Suplement ten zmniejsza ilość magazynowanego tłuszczu w tkance podskórnej. Ogranicza zarówno podział komórek tłuszczowych jak również wzrost ich objętości. Jednocześnie nasila ich całkowita destrukcje, poprzez indukowanie tzw. Zjawiska apoptozy (śmierci kontrolowanej komórek tłuszczowych). CLA w specyficzny sposób oddziałuje także na funkcjonowanie enzymów kontrolujących metabolizm tłuszczowy. m.in obniża aktywność lipaza lipoproteinowej. Uważa się, ze suplement zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej za pomocą czterech mechanizmów: blokowanie odkładania tłuszczu po zjedzeniu posiłku, przyspieszenie metabolizmu tłuszczowego, nasilenie rozkładu tłuszczu w komórkach i redukcje liczby komórek tłuszczowych. Badania wykazały, ze sprzężony kwas linolowy może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej, bez utraty tkanki mięśniowej. CLA wpływa także na zwiększenie procesu syntezy białek mięśniowych, poprawę bilansu azotowego oraz osłabienie aktywności hormonów katabolicznych, głownie kortyzolu.
CLA poprawia także profil lipidowy krwi. Ma działanie antyrakowe. Pobudza układ odpornościowy poprzez wzrost interleukin-Z i komórek T. Jest także silnych przeciwutleniaczem. Zaleca się przyjmowanie CLA w ilości 3-5g, przy czym pierwsza dawka powinna być spożywana z pierwszym posiłkiem natomiast druga po zakończeniu treningu.
Suplementy te możesz wprowadzić śmiało w okresie redukcji. Jeśli natomiast zastanawiasz się nad przyjmowaniem termogeników to warto je wprowadzić pod koniec redukcji.