Zadaj pytanie
14 grudnia 2014 19:51

Owoce na redukcji?

Witam, chciałbym się zapytać czy mogę jeść owoce typu pomarańcze, grejpfruty na redukcji ?
1113
5

Witaj.

Mówiąc o owocach w diecie trzeba koniecznie wspomnieć o fruktozie. Fruktoza jest cukrem prostym, słodszym od glukozy o niskim IG, niskiej wartości energetycznej. Dlatego przez długi czas uchodziła za cukier zdrowy, alternatywę dla sacharozy. Jak się jednak później okazało fruktoza może mieć negatywny wpływ na ludzki organizm.

Fruktoza jest cukrem idealnie pasującym do diety diabetyków. Spożywanie fruktozy zamiast glukozy nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, co z kolei nie pociąga za sobą gwałtownego wyrzutu insuliny do krwiobiegu. Jest ponadto wchłaniana dwa razy wolniej niż glukoza czy też laktoza, skąd niski IG.

Zasadnicza różnica między fruktozą a glukozą dotyczy sposobu metabolizowania obu cukrów przez organizm. Glukoza trafia bezpośrednio do wątroby, gdzie może zostać przekształcona w glukozę i wykorzystana do odbudowy rezerw glikogenu. Glukoza natomiast może być transportowana i wykorzystywana w wielu tkankach ciała, np. w mięśniach. Jeśli zatem dostarczona do wątroby fruktoza nie może zostać zmagazynowana, zamieniana jest w tłuszcz. Glukoza tymczasem może zostać zmagazynowana chociażby w mięśniach. Chcę w tym miejscu zasygnalizować tylko temat bardzo niezdrowego wysokofruktozowego syropu kukurydzianego, często dodawanego m.in. do napojów i sosów.

Fruktoza w dużych ilościach działa szkodliwie na wątrobę. Sprzyja jej stłuszczeniu, ale także może doprowadzić do jej martwicy. Fruktoza pobudza w wątrobie szlaki metaboliczne prowadzące do powstania kwasów tłuszczowych i wydzielania lipoprotein o bardzo małe gęstości (VLDL). Sprzyja więc wzrostowi poziomu triglicerydów we krwi. Stąd już niedaleka droga do miażdżycy. Badania donoszą też o zwiększeniu ryzyka zachorowań na cukrzycę typu II u osób spożywających nadmierne ilości fruktozy. Na domiar złego fruktozę, podobnie jak galaktozę oraz sorbitol łączy się z powstawaniem zaćmy cukrzycowej u diabetyków.

Powróćmy do Twojego pytania, czy jeść owoce? Na pewno w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą. Negatywne oddziaływanie fruktozy jest w nich ,,łagodzone” przez obecność błonnika, witamin, składników mineralnych czy też polifenoli. Uważać trzeba na produkty słodzone fruktozą, której jest o wiele więcej niż w owocach. Istotna jest także pora spożywania owoców, najlepiej jest je jeść rano, kiedy organizm ma największe zapotrzebowanie na węglowodany. Do niedawna sugerowało się także aby przyjmować owoce po wysiłku fizycznym, w celu uzupełnienia poziomu glikogenu mięśniowego. Jednak z uwagi na szlak metaboliczny fruktozy, lepiej sięgnąć po inne źródła cukrów prostych.

Pojawia się jeszcze pytanie, które owoce można spożywać? Najbezpieczniejsze są te, które zawierają mniej niż 4g fruktozy w porcji. Należą do nich: morele, awokado (1/3 owocu), jeżyny (1/2 kubka), figi, grejpfruty (1/2 średniego owocu), papaja, brzoskwinie, śliwki, maliny (1/2 kubka), truskawki (1/2 kubka), pomidory. Owoce zawierające więcej niż 4g fruktozy to: jabłka, banany, wiśnie (1 kubek), winogrona (1 kubek), mango (2 plastry), melony, pomarańcze, gruszki, ananasy (2 plastry), arbuz (1 duży kawałek).

dodał odpowiedź 14 grudnia 2014 20:12
Tak owszem ale pamiętaj o umiarze.Pozdro
dodał odpowiedź 14 grudnia 2014 20:50
Siemanko, owoce jedz na śniadanie lun po treningu.
dodał odpowiedź 15 grudnia 2014 17:00
Możesz, ale najlepiej z rana gdyż dobrze uzupełniają glikogen wątrobowy np: jedna/pół pomarańcz, grejpfrut i uwzględnij to w swoim planie żywieniowym ponieważ to cukry proste.
dodał odpowiedź 17 grudnia 2014 11:55
Witaj.Jeżeli chodzi o spożywanie owoców (które zawierają cukry proste) to jak najbardziej można ale też należy wiedzieć kiedy najlepiej i w jakich ilościach. Oczywiście owoce oprócz cukrów prostych zawierają wiele witamin i błonnik, więc to już jest jeden z powodów, dla których nie należy się ich wystrzegać. Jednak tak jak już napisałem, trzeba rozsądnie się z nimi "obchodzić". Najlepszymi porami na spożycie owoców (bądź ogólnie cukrów prostych) będzie pora potreningowa i do śniadania. Wtedy te zapasy glikogenu mięśniowego i wątrobowego są uszczuplone. Glukoza odbuduję nam mięśniowy a fruktoza wątrobowy (najlepszym owocem takim do spożycia po treningu jest dojrzały (co ma znaczenie!) banan, gdyż zawiera ok. 75-80% glukozy (więc dobrze uzupełni nam glikogen mięśniowy) a tylko 20-25% fruktozy, o ile się nie mylę, tak więc wypada lepiej na tle pozostałych owoców). W innych porach ten wyrzut insuliny, który towarzyszy spożyciu cukrów prostych, szybko wchłanialnych, jest nie korzystny. Oczywiście uwzględnij je w swojej diecie i wlicz do bilansu kalorycznego. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam serdecznie :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie