Czy białka roślinne należy liczyć w diecie?
Witam, przyjmuje się, że ilość spożywanego białka w diecie powinna być przykładowo 2g/kg masy ciała. Czy ilość ta powinna być liczona wyłącznie z pełnowartościowego źródła typu: mięso, jaja ryby... czy jest ona ilością ogólną zawierającą również białko niepełnowartościowe, które spożywamy z innych produktów np. z owsianki, pieczywa itd.
Jeśli policzę ilość białka z produktów typowo białkowych to wychodzi mi ok. 2 gr/kg, natomiast jak zsumuję białko ogółem to wychodzi czasem nawet ponad 3 gr/kg. Jest więc duża rozbieżność.
Jak powinienem liczyć ilość białka? Czy białka roślinne mają znaczenie?
Jeśli policzę ilość białka z produktów typowo białkowych to wychodzi mi ok. 2 gr/kg, natomiast jak zsumuję białko ogółem to wychodzi czasem nawet ponad 3 gr/kg. Jest więc duża rozbieżność.
Jak powinienem liczyć ilość białka? Czy białka roślinne mają znaczenie?
1014
7
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 16:34
Siemanko, jak najbardziej tak. Wliczaj białko roślinne w bilans kaloryczny.
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 16:38
W bilans kaloryczny trzeba wliczyć, to jest oczywiste, jednak czy należy je wliczać do zapotrzebowania na białko? Bo jeśli tak to nasuwa się pytanie jaki procent białka w diecie ma stanowić białko pełnowarościowe a jaki białko roślinne.
dodał komentarz 7 grudnia 2014 16:42
wliczaj w bilans w białko.
dodał odpowiedź 7 grudnia 2014 17:56
Proponuje wliczać to białko i uwzględniać je w programie żywieniowym zwłaszcza j jeżeli jest w towarzystwie białka pełnowartościowego pochodzącego np. z produktów mięsnych np: ryż+pierś z kurczaka. Organizm także uwzględnia kalorie z białko roślinnego i nie omija ich tylko dlatego, że mają niepełny aminogram.
dodał odpowiedź 8 grudnia 2014 00:06
No ok, tylko licząc w ten sposób musiałbym ograniczyć o połowę ilość białka pełnowartościowego, nawet do 1gr/kg żeby w sumie wyszło te 2 gr razem z białkiem roślinnym. A to wydaje mi się za mało, nie jestem przekonany. W jaki sposób mógłbym zapytać o to np. Michała Karmowskiego czy Akopa Szostaka?
dodał odpowiedź 10 grudnia 2014 10:18
W dziennej racji pokarmowej sportowców zawartość białka zwierzęcego i roślinnego powinna wynosić 12-15% przy czym połowa powinna pochodzić z białka zwierzęcego zaś druga połow z białka roślinnego. Z produktów roslinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych o czym zapewne wiesz (soja, groch, fasola) . Ich skład aminokwasowy jest zblizony do składu aminokwasowego białka zwierzęcego, jednak wartośc biologiczna białka roślinnego jest oczywiście niższa.