4 grudnia 2014 12:56 •
Przeliczanie kalorii
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest naprawdę z przeliczanie kalorii. Czy np gotując kaszę gryczaną mam dodać do kalorii 100g czyli tyle ile waży torebka przed ugotowaniem, czy wartość która jest po ugotowaniu czyli ponad 250??
Chodzi o to czy produkty przelicza się je ważąc je na surowo czy na gotowo?
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest naprawdę z przeliczanie kalorii. Czy np gotując kaszę gryczaną mam dodać do kalorii 100g czyli tyle ile waży torebka przed ugotowaniem, czy wartość która jest po ugotowaniu czyli ponad 250??
Chodzi o to czy produkty przelicza się je ważąc je na surowo czy na gotowo?
765
3
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 13:02
Witam. Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną. Po obróbce termicznej zmieniają one swoją gramaturę, więc należy na to uważać. Czyli surowe mięsa, nieugotowany ryż, kaszę gryczaną itp. itd. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 15:35
Siemanko, wszystkie produkty waż przed obróbką termiczną.
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 20:56
Licz makroskładniki produktów przed obróbką termiczną :)