30 listopada 2014 21:42 •
Kleik ryżowy na redukcji?
Czy kleik ryżowy jest dobrym źródłem węglowodanów podczas redukcji??
12229
3
dodał odpowiedź 30 listopada 2014 21:48
Witaj,
Wszystko zależy czy to jest kleik w postaci proszku ze sklepu, czy robiony w domu za pomocą blendera. Jeśli jest to ta druga wersja to jak najbardziej - bez chemii i jakiś dodatków. W pełni wiesz co w środku siedzi. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 30 listopada 2014 21:51
Siemanko, jeśli mówisz o kleiku ze sklepu to nie polecam. Sama chemia i dużo cukrów. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 30 listopada 2014 22:06
Indeks glikemiczny kleiku ryżowego wynosi około 90, więc jest wręcz wrogiem redukcji, będzie on ostatecznością. Możesz go zjeść od czasu do czasu, a na codzień korzystaj z innych źródeł węglowodanów: płatków owsianych, kaszy gryczanej, ryżu brązowego, makaronu pełnoziarnistego czy chleba żytniego/orkiszowego.