Co daje glutamina ?
Witaj,
Glutamina to aminokwas o fundamentalnym znaczeniu dla gospodarki białkowej organizmu. Stanowi podstawowy magazyn i dystrybutor organicznego azotu. Wysiłek oraz długa przerwa miedzy posiłkami sprzyjają utracie kationów i zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej. Glutamina przywraca tę równowagę oraz zatrzymuje kationy. Aminokwas ten gromadzony jest w mięśniach szkieletowych.
Glutamina posiada także kilka istotnych funkcji metabolicznych, które zwiększają potencjał wysiłkowy. Glutamina jest głównym źródłem energii dla komórek układu immunologicznego, może zatem wpływać na zwiększenie odporności osoby ćwiczącej. Kilka badań wykazało, że suplementacja glutaminą zwiększa wydzielanie hormonu wzrostu oraz zwiększa resyntezę glikogenu mięśniowego i wątrobowego po wysiłku. W efekcie przyspieszona zostaje regeneracja organizmu oraz ułatwiona zostaje budowa beztłuszczowej masy ciała.
Glutamina należy do aminokwasów ,,warunkowo niezbędnych". Stanowi ok. 61% wszystkich aminokwasów wchodzących w skład mięśni. Niedobór tej substancji może powodować rozpad białek mięśniowych, toteż stosowana jako suplement posiada działanie antykataboliczne. Glutamina stanowi ponadto cenne źródło energii dla szybko dzielących się komórek, takich jak: erytrocyty, limfocyty oraz komórki nabłonka jelita. Oprócz tego aminokwas ten odgrywa znacząca role w równowadze kwasowej, jako nośnik azotu i prekursor dla wielu mikrocząsteczek.
Szczególnie cenna bywa glutamina w okresie stresu. Pod ta nazwa kryją się wszelkiego rodzaju urazy, kontuzje, stany pooperacyjne lub potreningowe, a wiec wszystkie te sytuacje, w których dochodzi do uszkodzenia tkanki mięśniowej lub łącznej. Na poziomie komórkowym, glutamina zapobiega utracie białka, jakim jest miozyna. Miozyna ma decydujący wpływ na kurczliwość mięśni szkieletowych.
Glutamina działa także jako regulator procesu glukoneogenezy (syntezy glukozy). Przemiana glutaminy w glukozę odbywa się w nerkach. Nie narusza to poziomu insuliny i glukagonu. Dzięki glutaminie ograniczone zostaje wydzielanie insuliny (a wiec insulina nie ma tu działania lipogennego) i ilość rozkładanych białek dla celów energetycznych, co ma istotny wpływ na ilość traconej tkanki tłuszczowej. Jak już wspomniano, glutamina przemieniają jest w glukozę, która jest łatwo dostępnym paliwem dla mózgu.
Glutaminę należy stosować w czterech dawkach dziennie w ilości 5-10g. Szczególnie ważny jest moment przed i po treningu. Najlepiej rozpocząć suplementację od małych dawek i stopniowo zwiększać je aż osiągnie się wartość 40g dziennie.