SMAŻENIE BEZTLUSZCZOWE - PYTANIE DO EKSPERTA
Mam pyanie do eksperta.
Czy beztluszczowe smażenie na patelni teflonowej jest również niezdrowe jak smażenie z użyciem tłuszczu?
Czy beztluszczowe smażenie na patelni teflonowej jest również niezdrowe jak smażenie z użyciem tłuszczu?
1710
6
dodał odpowiedź 23 listopada 2014 16:46
Smażenie wymaga pewnej ilości tłuszczu, należy wybierać jako olej do smażenia np. oliwę z oliwek, można polać kilka kropel na patelnię i rozmarować ją papierem na patelni, można użyć oleju w spreju i spryskać nim patelnię. Dobrym zamiennikiem dla oleju jest PAM.
dodał komentarz 23 listopada 2014 16:49
No dobrze dobrze, ale patelnia teflonowa ma to do siebie, ze mozna na niej smazyc mieso bez uzywania zadnych tluszczy. Ja w ten sposob robie z omletem.
dodał komentarz 23 listopada 2014 16:54
Osobiście nie polecam teflonów ze względu na słabą użyteczność i szybką możliwość usterki. Ewentualnie możesz podsmażyć mięso na teflonie bez tłuszczu i później polać mięso małą ilością oleju.
dodał komentarz 23 listopada 2014 16:59
te patelnie teflonowa mam juz ponad rok i jest jeszcze w swietynm stanie, takze no.
dodał odpowiedź 23 listopada 2014 18:38
Witaj,
Jeśli używasz odpowiedniego tłuszczu to smażenie nie musi być wcale nie zdrowe. Co do smażenia na teflonie, sam omlety smażę od ponad 2 lat bez tłuszczu i nic nie zauważyłem. Jednak do mięs czy ryb staraj się używać jakichkolwiek ilości tłuszczu. Pozdrawiam