Zadaj pytanie
10 listopada 2014 22:34

Czy jest jakaś różnica olej a oliwa?

Siema jak chce troche uzupełnic tłuszcze i polewam ryż olejem lnianym albo rzepakowym to jest to jakaś róznica jak bym polewal go oliwą z oliwek , z góry dzieki za odp , Pozdro! :D
1384
3

Witaj,

      Powszechnie uważa się oliwę z oliwek za najbardziej wartościowy produkt. Produkt ten jest uznawany niejako za podstawowy w diecie śródziemnomorskiej, która uznawana jest za najzdrowsza. Oliwa z oliwek niewątpliwie jest bardzo zdrowa, jednak analiza składu innych tłuszczów roślinnych, wskazuje na przewagę innych olejów, takich jak przykładowo olej lniany lub olej rzepakowy.

       Szczególnie ten drugi olej jest bogatym źródłem kwasów omega 3, które są dla naszego organizmu najcenniejsze. Olej ten zawiera również kwasy omega 6. Ponadto miedzy tymi kwasami tłuszczowymi zachowane są właściwe proporcje, które wynoszą 2:1. Przyjmuje się, że najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest ograniczenie kwasów omega 6 na rzecz omega 3. Nie oznacza to oczywiście, ze musimy je całkowicie wyeliminować. Dlaczego to jest ważne? Otóż badania wykazały, ze kwasy omega 6 inicjują sporo pozytywnych działań wewnątrz organizmu. Niestety przyjmowane w nadmiarze zaczynają szkodzić. Biorą wtedy wiec udział w stanach zapalnych organizmu, stwardnieniu tętnic i niewłaściwym funkcjonowaniu mózgu. Omega 3 blokują ich negatywne działanie, dlatego właśnie właściwe proporcje są tak bardzo ważne. Przyjmuje się, że stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powinien wynosić 6:1 lub 4:1. W oliwie z oliwek proporcje te wyglądają inaczej, z uwagi na fakt, ze kwasów omega 6 jest więcej niż omega 3, stosunek ten wynosi 9:1. Na marginesie warto dodać, ze kwasy omega 3 i omega 6 pełnia znacząca role w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, takich jak: choroby układu krążenia, choroba niedokrwienna serca i udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów. Poza tym są prekursorami prostaglandyn- hormonów tkankowych pełniących ważne funkcje w organizmie. Średnie dzienne zapotrzebowanie na NNKT dla dorosłego człowieka wynosi 8-10g. Również bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6 jest olej lniany. Także w tym przypadku zachowane są właściwe proporcje pomiędzy tymi kwasami tłuszczowymi. Co więcej zawartość omega 3 wynosi aż 51%. Niestety kwasy te zawarte w oleju lnianym są bardzo podatne na utlenianie, co może wynikać m.in z braku witaminy E, która ma właściwości przeciwutleniające. Dlatego tez olej lniany ma bardzo krotki okres przydatności do spożycia i musi być przechowywany w szczególnych warunkach. Ze względu na zawartość witaminy E, zdecydowanie bardziej można polecić olej rzepakowy.

        Przewaga oleju rzepakowego uwidacznia się także w zakresie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te oddziałują negatywnie na nasz organizm, zwiększając ryzyko chorób serca. Olej rzepakowy ma najmniejsza ze wszystkich tłuszczów zawartość tych kwasów. Wynosi on 15%, podczas gdy oliwa z oliwek ma ich 15%.

        Warto jeszcze zwrócić uwagę na zawartość kwasu oleinowego. Kwas oleinowy m.in przyczynia się do obniżenia poziomu ,,złego" cholesterolu oraz wysokiego ciśnienia tętniczego. Stanowi źródło przeciwutleniaczy. Działa antyoksydacyjnie, niszcząc wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia  organizmu. Wzmacnia odporność. Ponadto wspomaga tez pamięć. W przypadku oleju lnianego zawartość tego kwasu wynosi 23%, co jest wartością zbliżona dla większości olejów roślinnych. Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego jest oliwa z oliwek (75%) i olej rzepakowy (62%).

         Jak widzisz więcej przemawia za stosowaniem olejów niż oliwy.

dodał odpowiedź 10 listopada 2014 22:43
Witaj, Olej rzepakowy jest niewinnie uznawany za nosiciela tych złych tłuszczów, jednak prawda jest brutalna. Ma więcej kwasów omega od oliwy z oliwek. Jednak jeśli korzystasz z oleju rzepakowego to niech będzie nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Jedyne co może się różnić, to ilość tłuszczy / 100g produktu. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 10 listopada 2014 22:55
Nie nie ma większej różnicy, jednak nie używaj zwykłych "uniwersalnych" olejów do smażenia, staraj się wybierać zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron itp. :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie