Dieta lekkostrawna a masa?
Witam!
Problem ten prześladuje mnie już od roku, kiedy postanowiłem przejść na dietę, która umożliwi mi wzrost wagi. Z początku przyrosty były znaczne, waga szybko windowała w górę i przyrost mięśni również był znakomity, widoczny gołym okiem. Jednak po paru miesiącach pojawiły się pierwsze objawy, tzn.: wzdęcia, biegunka i zaparcia. Ignorowałem to, próbowałem leczyć to tabletkami, jednak nie pomogło nawet odrobinę. Dieta bogata była w węglowodany takie jak: ryż (biały i brązowy), makaron pełnoziarnisty, kasze, pieczywo pełnoziarniste. Wszystko to doprowadziło mnie do pobytu w szpitalu z powodu potwornego bólu brzucha. Po wyjściu ze szpitala obowiązkowa jest dieta lekkostrawna. Stąd moje pytanie, jak nabrać masy na tej diecie? Jakie produkty spożywać i w jakich ilościach? Jak unikać problemów z jelitami w przyszłości?
Problem ten prześladuje mnie już od roku, kiedy postanowiłem przejść na dietę, która umożliwi mi wzrost wagi. Z początku przyrosty były znaczne, waga szybko windowała w górę i przyrost mięśni również był znakomity, widoczny gołym okiem. Jednak po paru miesiącach pojawiły się pierwsze objawy, tzn.: wzdęcia, biegunka i zaparcia. Ignorowałem to, próbowałem leczyć to tabletkami, jednak nie pomogło nawet odrobinę. Dieta bogata była w węglowodany takie jak: ryż (biały i brązowy), makaron pełnoziarnisty, kasze, pieczywo pełnoziarniste. Wszystko to doprowadziło mnie do pobytu w szpitalu z powodu potwornego bólu brzucha. Po wyjściu ze szpitala obowiązkowa jest dieta lekkostrawna. Stąd moje pytanie, jak nabrać masy na tej diecie? Jakie produkty spożywać i w jakich ilościach? Jak unikać problemów z jelitami w przyszłości?
346
2
dodał odpowiedź 5 listopada 2014 22:10
Witaj,
Przede wszystkim musisz ograniczyć spożycie tłuszczy, co do produktów to śmiało z tego co mi wiadomo możesz jeść ryż, jakieś makarony ale o małej gęstości, kasze / białko - tutaj przede wszystkim chude mięsa (indyk,kurczak), nabiał, jajka i chude ryby / tłuszcze - oleje roślinne,oliwa. O słodyczach, produktach przetworzonych nie muszę wspominać :) Staraj się unikać niektórych warzyw, takich jak : fasola,cebula czy soja i ogólnie warzyw strączkowych. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 5 listopada 2014 22:43
Być może spożywasz za dużo błonnika, więc jesz za dużo produktów pochodzenia zbożowego, ogranicz chleb i owsiankę, zamień to na kaszę gryczaną czy ryż. Uważaj na tłuszcze z pochodzenia zwierzęcego.