Ile czasu gotowac ryz ?
czy rozgotowany ryz ma podwyzszony ig ? Dotychczas gotowalem go bardzo dlugo bo taki lubilem.Jesli tak,ile czasu powinno sie go gotowac aby byl odpowiedni ?
Witaj. Tak, zgadza się, rozgotowany ryż ma podwyższony indeks glikemiczny. Bardzo często zdarza się, że zawodnicy będący już w bardzo zaawansowanej fazie redukcji używają takiego ryżu ale tylko i wyłącznie po treningowo, bezpośrednio po wysiłku fizycznym, zastępując nim carbo czy vitargo. Nie radziłbym Ci stosować tej praktyki w ciągu dnia, gdyż może się to przełożyć na zwiększenie się otłuszczenia organizmu. Wartości czasowe gotowania poszczególnych odmian ryżu widniejące na opakowaniu to wartości, które pozwalają na uzyskanie ryżu w optymalnym dla niego przedziale glikemicznym. Oczywiście czas liczymy od momentu zagotowania wody i włożenia do niej woreczków z ryżem. Chcąc uzyskać wyższe IG trzymasz ryż dłużej, natomiast niższe trzymasz krócej. Myślę, że nie ma w tej kwestii za wiele co kombinować i przerzucić się z ryżu białego na brązowy, na pewno wpłynie to korzystnie na estetykę Twojej sylwetki.