2 listopada 2014 22:59 •
jak to jest z mrozonkami?
jak to jest z mrozonkami warzywnymi, czy mrozone traca wszelkie wlasciwosci zdrowotne, i witaminy i mineraly jakie w sobie maja? jesli cos w nich zostaje to mniej wiecej jaki procent?
781
6
dodał odpowiedź 2 listopada 2014 23:14
Niektórzy naukowcy polecają wręćz mrożone warzywa i owoce :) Stracić właściwości mogą one tylko pod obróbką termiczną typu smażenie czy gotowanie(przy długim czasie). Spokojnie możesz jeść takie warzywa, porównaj kalorie i skład z etykiety z kaloriami warzyw "prosto z pola".
dodał komentarz 3 listopada 2014 09:05
ja te mrozonki traktuje jako posilek tylko dowalam 200-300g miesa chudego, a w mrozonce sa i warzywa i makaron, makaron napewno jest z tych przetworzonych, a ta mrozonke wrzucam na patelnie na jakies 3-5min, wiec chyba jest oke? sa rozne mrozonki jesli chodzi o kcal to na 100g jest od 90-130kcal
dodał komentarz 3 listopada 2014 22:13
Ja nie wliczam warzyw(oprócz ziemniaków) do bilansu kalorycznego, bo jest w nich dużo błonnika i wody.
dodał odpowiedź 3 listopada 2014 09:33
Witaj,
Wszystko zależy od tego jak mrożonki są przechowywane. Niektóre firmy wielokrotnie rozmrażają i zamrażają mrożonki przez co tracą one na jakości. Zawsze sprawdzaj firmę, datę pakowania i rodzaj pakowania. Gdy te wszystkie normy są spełnione możesz się nie martwić o jakość warzyw :) Pozdrawiam
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 21:02
Witaj, jak dla mnie to jest mit że przechowywanie warzyw powoduje utratę makroskładników. Pozdrawiam