Zadaj pytanie
24 października 2014 10:21

przyswajalność białka

Witam, chciałem zapytać jak to jest z tą przyswajalnością białka. Kiedyś oglądając filmik Michała Karmowskiego mówił właśnie że jajka np miają 100% przyswajalności pierś z kurczaka 90% a jakiś twarożek tylko 50%, więc chciałem się dowiedzieć dokładniej jak to z tym jest. Z góry dzięki
4769
1

Witaj.


Wartość biologiczna białka (BV) to wskaźnik, który informuje nas ile białek organizm może wchłonąć z danego produktu. Zakres biologiczny białek waha się od 50-100%. Im wyższa wartość BV, tym lepiej. Wartość tą szacuje się na podstawie ilości niezbędnych aminokwasów w danym produkcie. Najwyższa wartość BV posiadają jaja - 88-100. Białko jaja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest łatwo trawione i szybko wchłaniane przez organizm. Białko z jednego jaja pokrywa w 20% zapotrzebowanie organizmu na ten makroskładnik.


Inne produkty białkowe posiadają pewne mankamenty związane z proporcjami zawartych aminokwasów, ze zwiększoną ilością tłuszczów i cholesterolu lub też z procesem trawienia. I tak:
- BV 100 gramowej porcji filety z kurczaka waha się od 79-90,
- BV 100 gramowej porcji ryby to 76-83,
- BV 100 gramowej porcji wołowiny to 75-80,
- BV 100 gramowej porcji sera białego i mleka to 93

Mając na uwadze maksymalizację efektów treningowych i zdrowie spożywanie ryb ma największe uzasadnienie. Drugim dobrym źródłem białka jest drób, w postaci białego mięsa z piersi, biały półtłusty/chudy ser biały, gotowane jaja oraz tuńczyk, łosoś, makrela i sardynki. Aby ułatwić strawność podanych produktów należy je najlepiej przygotowywać na parze, jajka zaś gotować. Jeśli chodzi zaś o wołowinę, to w wielu źródłach poleca się ja grillować, opiekać lub tez obsmażyć, bez użycia tłuszczu. Warto przed rozpoczęciem obróbki termicznej wyciąć z mięsa widoczne części tłuste.

 

Warto wiedzieć, ze niektóre produkty roślinne również posiadają białko, które możemy traktować jako uzupełnienie diety. Pamiętajmy jednak o tym, ze warzywa strączkowe, bo głownie o nich mowa, nie posiadają właściwych proporcji aminokwasów egzogennych, stad tez ich wartość BV jest niższa: soja BV=73, groszek BV=64, orzechy ziemne BV=55 oraz nie należące do strączkowych: orzechy BV=64 i kukurydza BV=60.

dodał odpowiedź 25 października 2014 16:19
Poczytaj o takich dwóch wskaźnikach jak BV(BiologicValue) oraz PDCAAS(Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score).
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie