czy ser zółty jest dobry ?
Witaj,
Jest wiele źródeł białek. Począwszy od miesa na nabiale skończywszy. Jednak nie wszystkie te produkty maja taka sama ilość białka w 100g. Przykładowo: mięso z piersi indyka (21,3g), polędwica wołowa (20,1g), mięso z piersi kurczaka (19,3g), schab (18,9g), łosoś 19,9g), jaja kurze (12,5g), serek wiejski (12,3G), ser gouda (27g), jogurt naturalny 2% tł. (4,3g).
W powyższym zestawieniu zdecydowanie wygrywa ser żółty, który ma rzeczywiście dużo białka. Oprócz tego ser żółty to chyba najbogatsze źródło wapnia. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy D i A oraz fosfor. Sery podpuszczkowe są natomiast świetnym źródłem cynku. Stężenie wartości odżywczych jest zróżnicowane ze względu na rodzaj sera.
Ser żółty zawiera także tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie serotoniny. Odpowiada ona za nasze dobre samopoczucie. Ponadto, zawarty w serze dojrzewającym, chrom koi nerwy, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Jest to niezwykle istotne w okresie zimowym, kiedy dni są krótkie i często narzekamy na złe samopoczucie.
Mimo tego trzeba zachować w umiar w jego spożyciu ze względu na zawartość sporych ilości tłuszczu. Przykładowo tłuszczu na 100g produktu mamy: ser gouda (28g), ser cheddar (32g), wędzony ser żółty (29g), ser salami (28g), ser brie (28g), ser camembert (31g), ser pleśniowy typu lazur (31g). Dla porównania: twaróg półtłusty (4,7g), twaróg tłusty (8g), twaróg chudy (0,5g), ser typu feta (18g). Zdecydowanie lepiej pod względem zawartości tłuszczu wypada tutaj twaróg. Z drugiej strony całkowite usunięcie tłuszczu pozbawia produkty mleczne cennej witaminy D, wiec jeśli już sięgasz po ser żółty, to dobrze będzie jeśli będzie on tłusty.