Oliwa z oliwek a inne oleje
Siemanko czy jest różnica pomiedzy przyjeciem 1 łyzeczki oliwy z oliwek a przyjeciem 1 łyzeczki oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego lub słoneczkinowego?
531
4
dodał odpowiedź 20 września 2014 16:34
oliwa z oliwek jest tym zdrowszym olejem. Jeśli coś smażysz to ona się w mniejszym stopniu utlenia niż inne oleje co jest bardziej korzystne dla organizmu naszego. W dodatku oliwa z oliwek jeśli jest z dobrego tłoczenia ( 1 ). to zawiera spore ilości minerałów i witamin które również korzystnie wpływają na nas. Olej aż takich właściwości nie ma. Postaw na Oliwę.
dodał odpowiedź 21 września 2014 10:42
Nie wychwalałbym tak oliwy z oliwek, jak mój imiennik, faktycznie oliwa jest zdrowym tłuszcze, który ma dużo wartościowych składników. Ale ludzie zapominają o naszym oleju rzepakowym, który ma dwa razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa i trzy razy więcej kwasów wielonienasyconych . Dodatkowo jest źródłem kwasów omega 3 i 6, które są dla nas szczególnie wartościowe. Oczywiście nie umniejszam tu z zalet oliwy z oliwek, chce po prostu zwórcić uwagę że w Polsce też mamy zdrowe oleje.
dodał komentarz 21 września 2014 15:50
ja na ogół nie spożywam żadnych olei bo nic nie smarze a do surówek też nie dodaję ( mamie się zdarza dodawać).
dodał odpowiedź 21 września 2014 11:04
Jest różnica w np: stosunku omega 3 do omega 6. Oliwa z oliwek ma więcej omega 3, ale nadal jest to kiepskie źródło. Olej z pestek winogron polecam do smażenia, a na zimno polecam bardzo olej lniany :)