Od czego zacząć przybranie Masy
Witam mam 20 lat 190 cm wzrostu i ważę niecałe 70 kg.Od zawsze miałem problem z przybraniem jakiejkolwiek tkanki tłuszczowej. Chciałbym poprzez jakąś dietę bądz treningi trochę przytyć ponadto 3 razy w tygodniu trenuje piłkę nożną.Mam nadzieje że dostane jakieś wskazówki aby nabyć paru kilogramów. Z góry dziękuje za pomoc
458
4
dodał odpowiedź 10 września 2014 17:53
Ciesz się, że masz problem z nabraniem tkanki tłuszczowej :). Rozumiem, że chcesz nabrać tkanki mięśniowej jednak... musisz jeść więcej niż potrzebuje organizm. Dlatego oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i ułóż diete. tu masz filmik pokazujący jak to zrobić https://www.youtube.com/watch?v=nLTEOEmgYZI . Warto dołożyć trening na siłowni, na początku polecam ogólnorozwojowy FBW http://pomper.pl/forum/trening-dla-poczatkujacych-f3/fbw-dla-poczatkujacych-t184.html . Jedz zdrowe produkty, które nie są przetworzone. Przykład Białka: piersi kurczaka, indyka, chude ryby, wołowina, twarogi Węgle płatki owsiane, ryż , kasza itp Tluszcze oleje roślinne,tłuste ryby, orzechy, itp.
dodał odpowiedź 10 września 2014 17:54
Policz zapotrzebowanie kaloryczne i dodajj 300-500 kcal. Makro ustaw sobie
40:40:20. Podziel otrzymane makro na 5-6 równych posiłków. Białko to chude
mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy,
żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze.
Najlepiej będzie jak kalorie od zapotrzebowania kalorycznego do kalorii na masę
podbijesz stopniowo o 100-150 kcal tygodniowo. Na dole jak policzyć
zapotrzebowanie kaloryczne:
dodał odpowiedź 10 września 2014 17:54
Dodam, że tak policzysz zapotrzebowanie kaloryczne: Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
Jak więc powinno wyglądać to w praktyce?
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety
powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik
Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4