Mąka owsiana czy żytnia?
Tak jak w pytaniu, ponieważ cały czas stosuję owsianą i chcę wiedzieć co lepsze + zna ktoś może IG tych mąk?
2067
4
dodał odpowiedź 9 września 2014 16:17
ciekawe pytanie ale nic nie mogę znaleźć, żytnia ma dużo błonnika bo prawie 23g a z owsianą się nie spotkałem
dodał komentarz 9 września 2014 17:33
Możesz sobie też wziąć zwykłe płatki owsiane i je przemielić na mąkę :P
dodał odpowiedź 9 września 2014 17:32
IG masz w internecie. Obie będą dobre, jednak jak będziesz brał żytnią to najlepsze będzie ta typu 2000
dodał odpowiedź 9 września 2014 17:57
Mąka orkiszowa z pełnego przemiału ma indeks w granicach 40-50. Mąka żytnia w granicach 60. Obie mąki są bardzo dobre, żytnia sama w sobie jest dobra le lepsza na pewno będzie żytnia razowa..