Kazeina 5 najważniejszych korzyści
Kazeina jest jednym z najczęściej pojawiających się w rozmowach odmianą białka. Czytając wyczerpujące opracowania dotyczące różnych rodzajów białka można czuć się odrobinę zdezorientowanym. Jeśli spotkało to Ciebie, nie jesteś sam. Mając do wyboru tak wiele różnych opcji, może być trudno podjąć decyzje, które przyniosą najlepsze rezultaty.
Ważne, by poświęcić trochę czasu na zbadanie dostępnych rodzajów odżywek, ponieważ niektóre z nich są zdecydowanie odpowiedniejsze do zastosowania w pewnych sytuacjach.
W momencie, w którym dokładnie dopasujesz rodzaj suplementu białkowego do celu treningowego nie będzie wątpliwości, czy otrzymasz korzyści z jego użytkowania.
Rzućmy okiem na niektóre z kluczowych benefitów związanych z białkiem, jakim jest kazeina, dzięki czemu lepiej podejmiesz decyzję, co jest odpowiedniejsze dla Ciebie.
Zachowanie mięśni na diecie redukcyjnej.
Gdy wybierasz dietę o niższej kaloryczności, jednym z pierwszych problemów, które staną się coraz większym problemem, jest utrata masy mięśniowej. Ponieważ nie będziesz dostarczać wystarczającej ilości kalorii, aby w pełni zaspokoić wszystkie potrzeby energetyczne wymagane przez cały dzień, zmuszasz swoje ciało do zwrócenia się do tkanek w celu uzyskania energii.
W najlepszym przypadku będzie to pochodzić z tkanki tłuszczowej, a w najczarniejszym scenariuszu ciało pozyska energię z mięśni. Zazwyczaj na diecie redukcyjnej jest to mieszanka obu.
W jednym z badań przeprowadzonych w Bostonie zbadano różnice w przyrostach masy mięśniowej, a także całkowitą utratę tłuszczu, gdy badani albo przyjmowali hydrolizat białka kazeiny w porównaniu z hydrolizatem białka serwatki, używając diety niskokalorycznej i wykonując trening oporowy.
Podczas, gdy obie grupy wykazywały utratę tłuszczu, grupa stosująca białko kazeinowe wykazała większą średnią utratę tłuszczu i większy wzrost wytrzymałości klatki piersiowej, ramion i nóg.
Oprócz tego zauważono, że grupa kazeinowa wyszła z badania z wyższym całkowitym procentem masy beztłuszczowej w porównaniu z poprzednim pomiarem. Wskazuje to na większą zdolność do zachowania szczupłego ciała, co pokazuje, że kazeina jest szczególnie skuteczna w utrzymywaniu mięśni.
Należy również wspomnieć, że obie grupy podniosły swoje spożycie białka do 1,5 g na kilogram masy ciała na dzień.
Pamiętaj!
Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości białka podczas diety, nie ma znaczenia, jakiej formy używasz, nadal będziesz tracić tkankę mięśniową.
Utrata tłuszczu
Ponieważ białko kazeinowe jest postacią białka, która ma wysoką zawartość wapnia, okazuje się również korzystna pod względem całkowitej utraty tłuszczu. Wiele osób szybko odwraca się od produktów mlecznych podczas próby utraty tkanki tłuszczowej, ponieważ czuje, że spowolni to utratę tkanki tłuszczowej. Brak jednak wiarygodnych danych na ten temat.
Jest to całkowicie sprzeczne z prawdą. W jednym z badań przeprowadzonych przez International Journal of obesity zaobserwowano, że badani, którzy łączyli duże spożycie wapnia z normalnym spożyciem białka, wykazali zwiększenie wydalania tłuszczu i energii w kale o około 350 kJ większe niż ci, którzy albo przyjmowali niskie spożycie białka bez takiej interwencji, lub osoby spożywające duże ilości wapnia i wysoką zawartość białka.
Z tego badania wynika, że ??najlepiej jest znaleźć równowagę między spożyciem wapnia i białka, a nie tylko zwiększyć ilość białka w celu zwiększenia utraty tłuszczu.
Sproszkowane białko kazeiny pomoże ci osiągnąć oba cele, jakim jest zwiększenie spożycia wapnia, a także zwiększenie spożycia białka, co pozwala zmaksymalizować korzyści związane z utratą tłuszczu.
Pomaga utrzymać zdrowe jelita.
Kolejną bardzo ważną zaletą kazeiny jest to, że pomaga ona utrzymać w zdrowiu okrężnicę. W jednym z badań naukowcy sprawdzili korzyści zdrowotne różnych białek i odkryli, że białka mleczne sprzyjają zdrowiu okrężnicy lepiej niż mięso i soja. Jest to kolejny powód, dla którego należy zdecydowanie rozważyć dodanie białka kazeinowego do dziennego spożycia.
Wolniejsza absorbcja
Kazeina wchłania się wolniej niż inne rodzaje białek. Może być to niekorzystne w pewnych sytuacjach. Na przykład kiedy po treningu jak najszybciej chcemy przetrwać katabolizm mięśniowy. Będzie jednak to idealna opcja na noc, oraz dla osób chcących jak najdłużej czuć uczucie sytości.
Wreszcie, ostatnia korzyść, jaką otrzymasz poprzez wprowadzenie białka kazeiny do diety, jest fakt, że jest jednym z najlepszych źródeł białka o wysokiej jakości.
Jakość białka jest oceniana przez pryzmat zawartym w nich aminokwasów. Gorszej jakości źródła białka jak rośliny często przez nadmiar jednych a niedobór drugich nie mogą być w efektywny sposób wykorzystane przez organizm.
W jednym z badań opublikowanym przez Journal of Nutrition naukowcy zauważyli, że białko kazeiny ma szczególnie wysoka jakość w porównaniu z białkiem sojowym, co czyni go ważnym źródłem białka.
Jeśli przestrzegasz diety wegetariańskiej, w której mięso jest ograniczone (inne wysokiej jakości źródło białka), to dodanie kazeiny, jeśli jest w porządku z twoimi postanowieniami, będzie najlepszym wyborem.
https://www.bodybuilding.com/fun/casein-protein-health-benefits.htm