Przepis na placek jaglany z odżywką białkową
Waniliowy placek z borówkami to połączenie zdrowej kaszy jaglanej, chudego jogurtu greckiego, jajek, świeżych borówek i waniliowej odżywki białkowej - źródło dobrych węglowodanów i pełnowartościowego białka przy małej ilości tłuszczu.
Zdrowa i lekka opcja na śniadanie, przekąskę czy deser.
Placek prosty w przygotowaniu, nie jest suchy, świetnie smakuje i ma bardzo korzystny rozkład makroskładników!
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 PORCJI:
Białko: 15.7g
Tłuszcz: 3.9g
Węglowodany: 22.2g
185 kcal
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
* 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
* 4 całe jajka
* 150 g jogurtu greckiego light
* 3 miarki białka Isolate 100 (ok. 60 - 70 g)
* 200 g borówek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przełóż do dużej miski wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.
3. Dodaj 4 całe jajka.
4. Dodaj 150 g jogurtu greckiego light.
5. Dodaj 3 miarki białka Isolate 100.
6. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą blendera.
7. Masę przełóż do formy do pieczenia.
8. Na masę wyłóż borówki.
9. Formę z plackiem przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
10. Po upływie 20 min wyjmij placek z piekarnika i przełóż na talerz.
Smacznego!
Autor przepisu: Kierunek Fitness
ZOBACZ TEŻ:
* Przepis na omlet bezglutenowy
* Talent i predyspozycje do sportu
* Wyciskanie sztangi z Janem Łuką