Glikogen
Rozróżniamy dwa rodzaje glikogenu
- Glikogen wątrobowy – odpowiada za prawidłowy poziom glukozy we krwi
- Glikogen mięśniowy – stanowi „paliwo” dla mięśni
Bardzo dużo glikogenu zużywamy podczas wysiłku na siłowni lub podczas wysiłków tzw. „beztlenowych”. Szacuje się, że w organizmie człowieka jest ok. 500 g glikogenu, z czego ok. 400 jest w samych mięśniach, natomiast ok. 100 g znajduje się w wątrobie, co daje ok. 2000 kalorii. W związku z tym, aby całkowicie wyczerpać glikogen z organizmu trzeba byłoby przeprowadzić 1-1,5 dnia głodówki. Bardzo istotne jest, aby uzupełniać glikogen po treningu siłowym, po to, aby mięśnie szybciej się regenerowały. Dlatego też, tak ważne jest spożywanie posiłków węglowodanowych po treningu siłowym w postaci np. ryżu lub odżywki w postaci carbo.
Kluczowym elementem jest zmagazynowanie odpowiedniej ilości glikogenu przed wykonywanym treningiem oraz zapewnienie odbudowy jego zapasów bezpośrednio po treningu. Co więcej, jego ilość zmagazynowana w mięśniach i wątrobie przekłada się bezpośrednio na wydolność naszego organizmu.
Przykłady posiłków do zjedzenia tuż po treningu
- duży banan i szklanka jogurtu
- odżywka węglowodanowo-białkowa
- płatki zbożowe z jogurtem i bananem
- tortilla z grillowanym mięsem i sałatą
- biały ryż z serka wiejskiego i tartym jabłkiem
- koktajl mleczno-owocowy
- mleko czekoladowego o niskiej zawartości tłuszczu
- baton białkowo-węglowodanowy
ZOBACZ POPULARNE ODCINKI: