Produkty ekologiczne....
Witaj,
Żywność ekologiczna jest produkowana bez użycia jakichkolwiek sztucznych nawozów i pestycydów przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady produkowania takiej żywności zostały określone w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji żywności eko i jej znakowania. Produkty rolnictwa ekologicznego muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne.
W Polsce produkcja żywności ekologicznej jest regulowana prawnie od 2004r., dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa ekologicznego. Żywność ekologiczna stała się przeciwwagą dla żywności wytwarzanej w gospodarstwach nieekologicznych. Nawozy i sztuczne środki ochrony roślin stosowane w nadmiarze okazały się szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Przeprowadzone badania wykazały, że niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przetwarzane w toksyczne substancje.
Produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego. Znak EKO jest gwarancją jakości. Nabywając taki produkt, konsument może być pewien, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz, że poddawana była kontrolom specjalistów. Certyfikat taki zostaje przyznany na rok, po tym czasie całe gospodarstwo ekologiczne zostaje poddane ponownej kontroli.
Gospodarstwo ekologiczne powinno być w jak największym stopniu samowystarczalne, dlatego produkty ekologiczne nie mogą mieć kontaktu ze środkami chemicznymi, pestycydami, regulatorami wzrostu. Ograniczenie powinno być także korzystanie z maszyn. Rolnik powinien również zadbać szczególnie o czystość wód gruntowych oraz gleby.
Jeśli wybierasz płatki owsiane bez znaku jakości EKO, to kupujesz produkt nie spełniający standardów produkcji dla żywienia eko. W produkcji ekologicznej zabronione jest stosowanie pestycydów, hormonów, antybiotyków i regulatorów wzrostu, to również końcowe produkty mają mniejsza zawartość tych składników. Zatem jesteśmy mniej narażeni na działanie konserwantów, które mają wpływ na nasze zdrowie, obniżamy ryzyko wystąpienia alergii, czy też zmniejszamy ilość metali ciężkich dostarczanych do organizmu.