19 sierpnia 2014 14:50 •
Limit genetyczny
Witam. Jak wiadomo, każdy człowiek ma swój limit genetyczny, którego nie jest w stanie naturalnie przekroczyć. Jak to jednak ma się do wagi? Powiedzmy że latami robimy na przemian mase i redukcję, i osiągneliśmy juz swój limit genetyczny. Wazymy dużo, mamy duże obwody i niski poziom tkanki tłuszczowej. Co się stanie, gdy dalej ćwiczimy "na masę" i mamy dodatni bilans kaloryczny? Przez limit genetyczny mięsnie nie chcą rosnąć, natomiast mamy ta podwyżkę kaloryczną, a jak wiadomo w przyrodzie nic nie ginie. Czy mimo cięzkich treningów, suplementacji oraz czystej diety z nadwyżką powiedzmy 500 kcal, będzie nam rósł bf? Bo mięsnie przeciez już nie urosną, ale nadwyżka kaloryczna jest, więc waga chcąc nie chąc musi iść w górę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
2719
4
dodał odpowiedź 19 sierpnia 2014 15:07
Myślę inaczej: mamy ustalony limit genetyczny, kiedy to masa mięśniowa jest budowana z łatwością(jakieś 0,5 - 1 kg masy mięśniowej na miesiąc). Później jest po prostu ciężej zbudować masę mięśniową, bo każdy organizm nie chce dźwigać dużej masy mięśniowej. Wraz z wiekiem coraz łatwiej można zalać się tłuszczem, więc trzeba uważać na ile i czego jemy.
dodał odpowiedź 19 sierpnia 2014 15:07
Myślę inaczej: mamy ustalony limit genetyczny, kiedy to masa mięśniowa jest budowana z łatwością(jakieś 0,5 - 1 kg masy mięśniowej na miesiąc). Później jest po prostu ciężej zbudować masę mięśniową, bo każdy organizm nie chce dźwigać dużej masy mięśniowej. Wraz z wiekiem coraz łatwiej można zalać się tłuszczem, więc trzeba uważać na ile i czego jemy.
dodał odpowiedź 19 sierpnia 2014 20:54
Witaj, każdy ma jakiś limit genetyczny, ale wszystko to kwestia jedzenia, jak się pilnuje michy to ciężko się zalać dużym BF ;).... Ogółem zawsze się łapie jakąś "stagnacje" którą można przełamać przez zmienienie treningu, diety, czy poprzez Suplementy ! :).... Pozdrawiam