Różnica pomiędzy zapotrzebowaniem.
Witam , jeżeli ja mająć 16 lat 175 cm wzrostu i ważąc 65 kg mam zapotrzebowanie 2980kcal i dorzuciłem sobie 330kcal i wynosi to 3310kcal a zapotrzebowanie osoby ważącej 80kg i mającej 180cm wzrostu (liczę że urosnę te 5cm do końca masówki) wynosi 3380 , czyli wychodzi na to że przy diecie gdy waga przestanie rosnąć dodać tylko 70kcal (ponieważ takie jest zapotrzebowanie 80kg osoby - tyle chcę osiągnąc)?
1424
10
dodał odpowiedź 6 sierpnia 2014 20:11
Policz sobie zgodnie z tym: "Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
Jak więc powinno wyglądać to w praktyce?
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety
powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik
Trec Nutrition Akademia Instruktorów Sportu S4"
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 20:42
Tylko ze wszystko juz policzylem pytam czy o to chodzi , wiec nie rozumiem tego kmnt, pozdro!
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 20:51
Chcesz robić masę, bo masz aktualnie nadwyżkę kaloryczną? To jak będziesz miał przy 180 cm i 80 kg 3380 zapotrzebowania kalorycznego to musisz dodać do tego 300- 500, aby utrzymać nadwyżkę. O to Ci chodzi?
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 20:54
Jakkolwiek jak teraz masz tyle kalorii i dorzucisz te 70 kcal to uzyskasz zapotrzebowania kaloryczne osoby o tych parametrach co napisałeś(przy tej samej aktywności)
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 21:07
Aha rozumiem czyli bez względu na wszystko co 4-6 tyg zwiększać kcal ;> o np 100-200
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 21:11
Poprawka, jak kalorii jest za mało to waga stoi w miejscu i też je podbijaj, bo najwyraźniej jesz już za mało.
dodał odpowiedź 6 sierpnia 2014 21:53
Cześć, jeżeli jesteś na masie i chcesz zwiększyć swoją masę musisz spożywać więcej kalorii niż Twój organizm potrzebuje ale jeśli waga nie idzie w górę to dodajesz 300 kcal aż waga pójdzie w górę.
dodał komentarz 6 sierpnia 2014 22:11
Wiem wiem tu chodziło o co innego ale już rozumiem wszystko ;D
dodał odpowiedź 6 sierpnia 2014 22:40
Gdy waga stoi dodajesz 50-100 kcal w ciąglu tygodnia i obserwujesz wagę. Jeżeli dalej nie wchodzi waga, to znów większasz kalorie. Nie ma co kalkulować w kalorie.